Testenine

U nedostatku posla u struci ljudi se snalaze radeći drugi posao koji nedovoljno vole ili pak pronalazeći sebi neko novo zanimanje. Oni hrabriji sa konkretnom idejom odlučuju se za privatno preduzetništvo, a o tome šta preduzetničke vode donose, a šta odnose i šta je potrebno da se ideja sprovede i održi za SE serbianews otkriva Jovana Mitrović Ranđelović, mlada preduzetnica iz Niša.

Poslednje tri godine Jovana živi u Malči kod Niša, na imanju supruga. Po zanimanju je strukovni ekonomista i još kao student radila je u fabrici. Iako je tamo brzo savladala nove poslove, ipak nikada nije bila zadovoljna i srećna jer, kako kaže, najviše su joj smetali okruženje i atmosfera.

Kada je napustila fabriku bezuspešno je tražila novi posao. Osećala se depresivno i bezvredno, kako navodi, a onda se odvažila da započne sopstveni biznis sa testeninom i uđe u preduzetništvo.

Testenina
Foto: Privatna arhiva

“Često sam pripremala testeninu za sebe i svoje ukućane. Kad god bih fotografisala i poslala slike prijateljima svi su bili oduševljeni, zapitkivali me kako to radim, da li ima malo za njih. Tada se rodila ideja! Ne razmišljajući mnogo o budućnosti, spakovala sam višak testenine u kesice za zamrzivač, uvezala mašnicu i poklanjala tim istim prijateljima uz reči: “Možeš me slobodno preporučiti prijateljima ako vole domaću testeninu”. I verovali ili ne, od tada je sve počelo i upravo su mi ti prijatelji doveli prve kupce”, sa osmehom priča Jovana.

Za ovaj posao nije joj bila potrebna preporuka, ni radno iskustvo niti fantastično napisan CV, jer je imala brašno, domaća jaja sa svog imanja i staru mašinicu za testenine. Čisto okruženje, stolovi za izradu, sušara i sudopera čine radionicu koju je smestila u dvorištvu porodične kuće. 

Skoro dve godine ova dama uspešno vodi svoje preduzeće, primenjujući dotadašnja znanja i veštine za razvitak poslovanja. Sve radi sama, a ljubav, volja, trud i pažnja veoma se jasno vide kroz sjajne, koloritne i svakom oku privlačne fotografije, kao i profesionalne prodajne tekstove i reklame koje takođe uređuje i piše sama.

“Kada imate svoj mali biznis ne bavite se samo proizvodnjom, nego celokupnim poslovanjem. Radionicom “Testenina od davnina” nisam omogućila sebi samo to da budem “sama svoj gazda”, već i da radim stvari iz struke za koje nikada nisam imala šansu. Bavim se prodajom, marketingom, računovodstvom… To je ujedno praksa nakon fakulteta koju nisam imala i odličan način da se oslobodite strahova, počnete da primenjujete stečeno znanje i naučite puno novih stvari”, priča Jovana o svom preduzetništvu.

Testenina
Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, najveći benefiti preduzetničkog poslovanja jesu neprocenjivi osećaj unutrašnje slobode, kao i spoznaja sopstvenog umeća i vrednosti, dok za mane sopstvenog preduzetništva kaže da su to ogromna odgovornost koju nosi, kao i neprekidan rad uz stalnu informisanost i praćenje trendova, što iziskuje mnogo više od osam radnih sati. 

Da bi stigla do ovde bilo joj je potrebno puno vremena, učenja, prakse i savetovanja sa tehnolozima. 

“Na početku poslovanja dešavale su se poteškoće u proizvodnji izazvane mojim neiskustvom, kao što su lomljenje testa, problemi sa lepljenjem testa, pa pucanje testa pri sušenju itd. Lepo je da radite nešto iz ljubavi, ali kada to postane posao treba raditi po nekim propisima”, ističe naša sagovornica. 

Testenina od davnina jeste tradicionalna testenina, koju su nekada mesile naše bake. Nije kao italijanska testenina, i kako navodi, predstavlja naše nasledstvo- jedinstvena je. Rađena je od običnog pšeničnog brašna i domaćih jaja, a bez dodataka šećera, aditiva i veštačkih suplemenata. Po strukturu je čvrsta, ne raskuvava se i odlično upija svaki sos, a kako kaže njena domaćica, najlepša je u kombinaciji sa jednostavnim prelivima koji joj neće ugušiti autentični ukus. 

pasta
Foto: Privatna arhiva

“Nekada se testenina obogati i sveže samlevenim povrćem od kojeg dobije specifičan ukus i prirodnu boju, npr: zelene testenine sa spanaćem, roze testenine sa cveklom, žute sa kurkumom, crvene sa čilijem. Ceo proces proizvodnje obavlja se ručno, počev od mešenja, razvlačenja testa, seckanja, motanja gnezda, pa sve do pakovanja”, otkriva tajnu šarenila Jovana i dalje ističe:

“Da biste se izdvojili na tržištu, morate da imate originalan proizvod i da ga isto tako i predstavljate. Moji proizvodi ističu se po tome što se koriste sirovine sa našeg imanja i što se cela proizvodnja odvija na starinski, tradicionalan način. Upravo to je ono čega su se kupci uželeli i ono za čime tragaju.”

Svi su iz okoline oduševljeni idejom da jedna mlada osoba nastavlja porodičnu tradiciju, rešena da se bavi drevnim zanatom kroz preduzetništvo. Kako Jovana prenosi, redovno dobija pohvale za hrabrost što se usudila, kao i za kvalitet svojih proizvoda, što joj je najveći vetar u leđa. 

Testenina
Foto: Privatna arhiva- Jovana M. R.

Njeni su kupci poštovaoci tradicije i domaće zdrave hrane, odnosno svi oni koji vole da svojoj porodici priušte ručno rađeni proizvod od domaćih sirovina sa sela, ljudi koji su se zaželeli starih vremena i koji vole da se vrate ukusom i mirisom u prošlost, tj. u kuhinju svojih mama i baka.

Ova preduzetnica smatra da je još na početku, ali ambiciozno planira budućnost kada bi želela da proširi svoje poslovanje, te zaposli radnice i uvede nove mašine za olakšavanje i ubrzavanje proizvodnje. 

Za sada je potpuno posvećena onlajn prodaji, marketingu na društvenim mrežama i blogu za svoj sajt. Redovno daje upute za pripremu testenine, podržava žene koje tek kreću u ovaj posao privatnog preduzetništva, a san joj je okupljanje, držanje radionica, kao i druženje, zajedničko kuvanje, te razmenjivanje utisaka i životnih priča. 

“Smatram da svako, ukoliko ima jasno zacrtan cilj, može da započne svoj biznis, zašta su potrebni realna ideja i očekivanja. Nije lako, ali isto tako nije ni nemoguće. Ako se odlučite na ovaj korak, neophodno je stalno usavršavanje i strpljenje. Treba računati i na to da uspeh ne dolazi preko noći, kao i na to da ćete u početku možda poslovati i na pozitivnoj nuli dok posao ne krene da se razvija. A kada posao krene da se razvija… e, tada ćete uvideti da je sav trud bio vredan i isplativ!” poručuje hrabro ova preduzetnica.

Pročitajte i Umetnost na rukavu: Unikatni cvetni džemperi moderni čuvari tradicije.