Vitezovi

Vlasina, na koju dođoše vitezovi, predstavlja jedno od omiljenih izletišta na području Sokobanje. Ova gusta zimzelena šuma na planini Ozren neprekidno fascinira mističnošću i lepotom.

Zato joj teško odolevaju meštani, a naročito turisti, koji u vreme letnjih meseci na Vlasini pronalaze zatišje i željeni užitak, te provode ceo dan na oštrom i zdravom vazduhu roštiljajući, a neretko i kampujući pod hladom četinara.

Vitezovi
Foto: Zmajeva Griva/ Srđan Pavlović

Zimi pak, Vlasina oduzima duh u čaroliji nastaloj zbog snega. Tada biva najslikaniji deo planine, a često se fotografije ovde načinjene, kao prave razglednice, ponosno upoređuju sa nekim udaljenim destinacijama o kojima svi večito maštamo.

Vitezovi
Foto: Zmajeva Griva/ Srđan Pavlović

Da se fotografije naprave baš na ovom mestu bila je ideja fotografa Srđana Pavlovića, koji je inicirao dolazak, jer je više puta već bio na Vlasini, pa je upoznat sa sjajnim predelom.
“Na Vlasini je bilo prelepo, ali i hladno. Bilo je minus 6 stepeni dok smo se fotkali. Postoji mogućnost da ćemo i na proleće doći da odradimo neke noćne kadrove”, prenosi svoje utiske Dušan Hadžić.
 
Vitezovi
Foto: Zmajeva Griva/ Srđan Pavlović

Dušan Hadžić, Marija Jovanović, Srđan Stoiljković i fotograf Srđan Pavlović, sa pomoćnikom Milošem, su družina vitezova koja se okupila na Vlasini i za trenutak nas vratila u daleku prošlost moćnim fotografijama. Na njima su od glave do pete odeveni borci sa mačevima, oklopima i ostalim karakterističnim ratničkim predmetima minulih vremena.

“Od opreme imamo veliki broj šatora, kreveta, stolica, oružja, oklopa i sve što je nekada bilo potrebno”, dodaje Hadžić.

Vitezovi
Foto: Zmajeva Griva/Srđan Pavlović

Udruženje Zmajeva Griva bavi se rekonstrukcijom srednjovekovnog načina života, od običnih seljaka pa do boraca. Kako stoji u opisu njihove fejsbuk stranice, ova viteška družina promoviše srednjovekovnu kulturu i vrednosti iz vremena kada su čast, rodoljublje i odanost bile vrline neustrašivih srpskih vitezova.

Pročitajte i Sokobanja- nezaobilazna turistička destinacija.