Nedavno je u Knjaževcu održana promocija knjige “Pet minuta“ knjaževačkog pesnika Vlade Ilića, čijom se prodajom novčano pomaže rad Udruženja porodica sa invaliditetom “Živeti zajedno“, koje je saradnik i izdavač zbirke. 

Ovaj humani gest okupio je veliki broj ljudi, pa je sala Doma omladine u Knjaževcu, kako kažu prisutni, bila prepuna.

“Ovo je moja treća knjiga, možda i najbitnija, jer sam zaokružio jedan ciklus stvaralaštva, a nadam se ne i poslednji. U njoj se prelpliću ljubav i smrt, kao da jedna drugoj podseca nogu. Promocija knjige podržana je od strane mojih prijatelja udruženja “Živeti zajedno“, na čelu sa Snežanom Đurić, Pepijem Milanovićem i Marinom Jansson. Udruženje je zaslužno što je knjiga ugledala svetlost dana. Zahvaljujem se i svim ljudima koji su radili na ovom projektum, a to su: Jelena Rondović, Aleksandra Minić, Nataša Milutinović, Irena Spasić i drugi,“ rekao je ovom prilikom pisac Vlada Ilić za SE serbianews.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje za potrebe teksta

Posle recitovanja pesama iz knjige, za koje su zaslužni Nebojša Đorđević i Sanja Radovanović, izvedene su po prvi put i kompozicije pesama o gradu Knjaževcu autora Marine Jansson, za koje su aranžman radili Zoran Jelenković i Goran Petrović.

“Jako mi je drago, prelepa promocija Vladine knjige bila je uspešna, uz dobru ekipu mnogih učesnika. Knjiga “Pet minuta“ je o nesrećnoj ljubavi, o kojoj i korice knjige koje sam uradila pokazuju snažnu simboliku. Vlada je vrstan pisac i zaista je zaslužio izdavanje ove knjige,“ rekla je Marina Jansson, Knjaževčanka koja godinama živi u inostranstvu, i dodala: 

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje za potrebe teksta

“Što se tiče mog muzičkog izvođenja, Knjaževac je moj rodni grad i uvek velika inspiracija, kako u slikanju tako i u pesmi. Uradila sam tekst i melodiju za pesme “Knjaževac moj lepi grad“ i “Nostalgija“ i imala divnu priliku da ih promovišem danas.“

Zahvaljujući se svim prisutnima, Marina Jansson je otkrila da su se publici mnogo dopale obe pesme, dok je “Nostalgija“ neke ljude dirnula i do suza.

Knjaževac je ovom prilikom još jednom okupio svoje stanovnike koji umetnost, kulturu,  i pre svega humanost, kao najveće bogatstvo, stavljaju u središte saradnje i druženja.

Pročitajte i Knjaževac: Dan ljubavi i vina.