Nakon što su pre samo godinu dana drugarice Miljana Mitrović i Jovana Ilić formirale omladinsku organizaciju “Pet minuta za tebe”, ubrzo je bilo jasno će ove mlade devojke mnogo doprineti mladima u Nišu. Okupljaju ambiciozne i uspešne studente, srednjoškolce i obezbeđuju im treninge, edukacije, konferencije kako bi stekli neophodne veštine za tržište rada.

Kada dobiju mejl, poziv ili bilo kakvu informaciju ispred organizacije “Pet minuta za tebe”, prvo što mnoge zbuni je da je reč o mladoj studentskoj organizaciji, jer ozbiljnost u poslovnoj komunikaciji, teme i profesionalnost prevazilaze očekivanje većine kada su u pitanju dvadesetogodišnjaci.

Jovani Ilić i Miljani Mitrović preduzetnički duh svakako ne nedostaje, jer su već na početku fakulteta rešile da okupe mlade ljude, i kroz druženja im pomognu da savladaju sve one veštine bez kojih neće moći da pronađu adekvatan posao. Prošle godine, samo mesec dana nakon zvaničnog početka rada dobile su na stotine prijava, a danas iza sebe imaju organizaciju ozbiljnih konferencija.

Foto: “Pet minuta za tebe”

“Veliki broj mladih imao je prilike da nakon osnivanja organizacije, prisustvuje i njenom prvom događaju. Održan pod nazivom “Pet minuta za Gen Z”, u Naučnom tehnološkom parku, okupio je mlade potencijale koji su imali prilike da u jednom danu vide kako izgleda kada neko dobije pet minuta za sebe. Glavne teme događaja, poput liderstva, javnog nastupa, ličnog razvoja i tehnološkog preduzetništva bile su velika motivacija svima, koji su prisustvovali konferenciji. Kako sala u NTC-u nije mogla da primi sve zainteresovane, ovaj događaj preko Instagrama je pogledalo čak 17.000 ljudi”, kažu one.

Pre ovog, prvi onlajn događaj bio posvećen ljubiteljima preduzetništva, inovacija i kreativnosti.

“Gost lajva bila je Fahira Fazlić, mlada preduzetnica, koja je prenela svoje iskustvo rada u inostranstvu i Srbiji. Ovaj lajv, dostupan je na instagram stranici organizacije i broji više od 1. 500 pregleda”, istakli su iz omladinske organizaciju “Pet minuta za tebe”

Entuzijazam ove organizacije prepoznali su i mnogi privrednici, koji ih podržavaju u akcijama. Tako su tokom februara organizovali stand u centru “5 minutes pour l’amour”, kada su osim ljubavi, poklanjali je i vredne nagrade.

Foto: “Pet minuta za tebe”

“Posetioci su se fotografisali i delili svoje kreativne fotografije na društvene mreže. Za najkreativniji Instagram stori pobednik je nagrađen vaučerom za hotel „ZEN“. Avantura je zaslađena zahvaljujući sponzorima iz „Boxy Gift Shop“ koji su obezbedili slatke pakete”, ističu jednu od akcija.

Nisu naklonjene samo preduzetništvu, već i pisanoj reči, Tako je “Pet minuta za književnost” bila jedna od akcija u kafe baru “,Julijan Djupon”.

“Još jedan Instagram lajv održan je krajem meseca, specijalan gost bila je mlada književnica Teodora Vuković, poznata na društvenim mrežama kao Ultravioletna, što je ujedno i naziv njene knjige. Ona je podelila sa nama svoje iskustvo ali i proglasila pobednika konkursa za najbolje napisano ljubavno pismo i nagradila ga svojim mentorstvom“, kažu u “Pet minuta za tebe”.

Deo ove priče mogu biti svi oni koji imaju od 15 do 30 godina, ali i stariji koji žele da budu mentori i žele da podele znanje.

Pročitajte i Mlada umetnica Danica iz Niša od 20 kilograma elektronskog otpada napravila “sliku”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.