Eleketrične gitare u obliku orla sa izrezbarenim grbom i tradicionalnim motivima koji oslikavaju Srbiju jedinstvene su, a Negovan koji je vlasnik nekoliko ovakvih instrumenata je na ovaj način želeo da spoji duh modernog vremena sa tradicijom i kulturom naše zemlje. On je decenijama crtao skice po kojima se urađene ove gitare prilikom čije izrade je korišćena ista ornamentika koja se koristi i prilikom izrade gusala.

Kada je 1994. godine počeo sam da crta skice za električnu gitaru u obliku orla, a zatim je i napravio, Negovan Jocić, inače pedagog iz Bele Palanke, bio je vlasnik jedinstvenog instrumenta. Danas ih ima nekoliko a nazvao ih je Aki.

“Imali smo gusle koje su rezbarene, pa tako na tom instrumentu možete da vidite orlove, zmije i druge životinje. Odnosno taj instrument simbolizuje vezu između prošlosti i sadašnjosti. Ja sam upravo to pokušao. Međutim, veoma malo ima graditelja ima gitara. Jedan živi u Zaječaru, Aleksandar Dejanović, i on mi je uradio dve – tri gitare. Ali i Ilija Pavlović iz Smedereva koji je najbolji graditelj gitara u zemlji. Naravno moje gitare su karakteristične po izgledu, a taj izgled dočarava rezbar Mario Glamazić iz Kraljeva”, rekao je Negovan. 

Ovaj instrument Jocić je zaštitio i kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, a inspiraciju je dobio iz srpske tradicije, jer je prilikom izrade gitara korišćena identična ornamentika koja se koristi i prilikom izrade gusala.

“Razmišljao sam da bi možda mogli mi na našim prostorima da napravimo originalnu, uspešnu i kvalitetnu gitaru. Kada kažem na našim prostorima, mislim kako na Srbiju isto tako i na prostore bivše Jugoslavije. I kao po običaju, krenuo sam sam u istraživanju oblika uspešne gitare. Počeo sam sa skicama. Obratio sam od početka najviše pažnje na izgled i estetiku gitare. Na prvi pogled, to i nije tako složeno. Trebao sam da uradim gitaru u dve dimenzije, pošto je električna gitara uglavnom daska i parktično ta treća dimenzija (debljina daske) se podrazumeva. Međutim i posle nekoliko decenija nisam došao do takvog rešenja kada bih rekao: to je to, to je kraj! Kao što se to dešavalo kod nekih drugih mojih ostvarenja koja sam imao”, iskren je Jocić.

Razmišljajući o nazivu za gitaru u obliku orla došao je na ideju da bi to mogao da bude interesantan naziv i lak za pamćenje, jednostavno- AKI.

“Napravio sam sa graditeljima gitara 4 modela gitare pod nazivom AKI i spremio sam u skicama i novi model pod nazivom Aki 5. Model Aki je pokušaj da se napravi nekakva originalna srpska i balkanska električna gitara u koju je utkana i tradicija “, dodao je Jocić.

Njegova gitara privukla je pažnju srpske javnosti. Da je vide ili je drže u rukama imali su priliku poznati gitaristi, poput Tomi Emanuela, Točka, Vlatka Stefanovskog, Vladana Vučkovića Paje, Gorana Potića i drugih. Posebnu pažnju gitara je izazvala kod mlađih generacija gitarista.

Pročitajte i Brat i sestra iz Pukovca kod Niša sa 17 godina osmislili i sami napravili višenamenskog robota.