Moravska salata potiče sa područja Morave, kao što i samo ime kaže, predstavljajući deo tradicionalnog kulinarskog umeća naše zemlje.
Moravska salata je najtraženija na istoku i jugu Srbije gde je obavezna na meniju skoro svih kafana, a neretko se nalazi i na trpezi naših domova.
Moravska salata pruža izvrsno vitaminsko osveženje i podjednako se može konzumirati u letnjem i zimskom periodu, a po svom sastavu odgovara kao prilog skoro svim specijalitetima.
Uglavom se sprema kao ljuta, ali to nije pravilo.
Potrebni sastojci za pripremu:
- dva do tri paradajza srednje veličine
- četiri do pet crvenih pečenih paprika
- pola struka praziluka
- dva čena belog luka
- jedna ljuta papričica
- soli i ulja po želji
Priprema:
Najpre ispeći papriku, oguliti je, očistiti od semena i iseći na sitno. Tome dodati sitno sečeni paradajz i još sitnije isečeni praziluk. Na kraju začiniti belim lukom, solju, uljem i ljutom papričicom po želji. Dobro promešati i salata je gotova.
Radi dekoracije i posebnog ukusa ponekad se dodaje i sveži peršun u salatu, koji je čini još boljom.
Salata se čuva u frižideru i naravno, kao i svaka salata, jede sveža, ali ova salata svakako ne gubi na svom ukusu i ako čak malo odstoji.
Moravska salata je odlična kao meze i super se slaže sa specijalitetima od mesa i krompira, a dobar je prilog i uz ribu.
Tajna ove salate jeste kvalitetna slatka crvena paprika karakteristična za moravski kraj.
Pročitajte i Trljanica- samo za ljubitelje praziluka.