Trljanica

Trljanica je ukusna salata koja potiče sa juga Srbije. Međutim, rado se sprema i konzumira i na istoku naše zemlje. Kako se krećete ka jugu, trljanica je sve učestalija kao nezaobilazna stavka kafanskog menija.
Jedu je uglavnom samo ljubitelji luka, odnosno praziluka. Popularna je u zimskom periodu, a ne mora uvek biti ljuta.
Trljanica spada u jedno od najstarijih jela sa ovih prostora, ali je zbog svog autentičnog ukusa, bogatsva vitamina i pre svega jednostavnosti pripreme, uspela da odoli zaboravu nagoneći nostalgično na sećanja iz detinjstva, te nikada zaboravljeni ukus kuhinje naših baka sa sela.

Za pripremu jedne trljanice salate potrebno je malo namirnica i to su:

  • pola kile praziluka
  • pet suvih, crvenih, slatkih paprika
  • so, ulje i sirće po želji
  • ljuta papričica po želji
  • pola kašičice tucane paprike

Priprema salate

Iseckati praziluk na tanke kolutove. Potom, najpre malo ispeći, pa na ulju propržiti sitno naseckane paprike sa malo tucane, ali pažljivo i vrlo kratko da ne zagori. Preliti ovim praziluk. Dodati so i sirće, a onda dobro promešati i ostaviti da se hladi. Salata je gotova i što više stoji u frižideru biva ukusnija.
Trljanica tajnu krije u pikantnom ukusu suve paprike koji se savršeno slaže sa prazilukom. Ko je jednom proba uvek joj se rado vraća. Postoje i varijacije ove salate kada joj se doda još neki sastojak, recimo sir, a mnogi je spremaju i sa svežim paprikama.

Pročitajte i “Meso u tegli” stari recept u novom vremenu.