Kafana “Kod Rajka” se nalazi u Kazandžijskom sokačetu, jednoj od najlepših ulica Niša. Za vreme turske okupacije (1395-1875) u ovoj ulici su bile zanatske radnje, uključujući i nekoliko kovačkih radnji. Iako je turski naziv ulice promenjen u srpski, Nišlije je i dalje zovu Kazandžijsko sokače.

Prema pričama starih niških zanatlija, njihov esnaf je osnovan 1820. godine, pa se i izgradnja ove ulice vezuje za taj period. Prvi put se niške zanatske radnje u ovoj ulici pominju u turskom popisu iz 1516. godine gde se pet zanatlija bavilo izradom keramičkog posuđa, bakarnih kazana i lonaca. Upravo zbog toga što su se prve zanatlije u ovoj ulici bavili izradom posuđa i kazana, potiče i ime Kazandžijsko sokače. Posle oslobođenja Niša od Turaka (1875) bilo je još više zanatlija koji su počeli da se bave i drugim vrstama zanata. Danas u ovoj ulici više nema zanatskih radnji. Ulica je ispunjena brojnim kafićima, restoranima i kafanama.

Među mnogim kafanama u Kazandžijskom sokačetu izdvaja se kafana „Kod Rajka“, popularna među Nišlijama, ali i strancima koji posete Niš. Ovu kafanu je 2002. otvorila srpska porodica koja je izbegla rat na Kosovu. Tada je restoran imao samo 3 stola. Danas se proširio na 150 mesta, uključujući i lepu baštu.

Kafana kod Rajka
Foto: Kafana “Kod Rajka”

Restoran je veoma prijatan i ima opuštajući enterijer, popularan za ručkove koji dugo traju. Omiljena predjela su domaća pita i pečurke na žaru. Lokalno omiljeno glavno jelo je pasulj sa domaćom kobasicom. Druga po popularnosti su rebarca sa kajmakom uz šopsku salatu. Mnogi meštani tamo počinju obrok sa domaćom rakijom.

Kafana kod Rajka
Foto: Kafana kod Rajka

Cene jela i pića u kafani „Kod Rajka“

Domaća pita je 300 dinara (manje od 3 evra). Pečurke na žaru su takođe 300 dinara (manje od 3 evra). Pasulj sa kobasicom je 320 dinara (oko 3 evra). Kilogram svinjskog pečenja (dovoljno za dve osobe) je 1600 dinara (oko 14 evra). Kilogram jagnjetine (dovoljno za dve osobe) je 2300 dinara (oko 20 evra). Veliki je izbor specijaliteta sa roštilja, od pljeskavica (310 dinara) do punjenog svinjskog bifteka (650 dinara, odnosno, manje od 6 evra).

Više informacija na sledećem linku: https://www.facebook.com/kafanakodrajka/.

Kafana „Kod Rajka“ nije najjeftinija u Nišu, ali je teško naći bolju hranu. Smeštena u centru grada, popularna je među turistima, kao i među lokalnim stanovništvom. Postoji meni na engleskom, a i konobari odlično govore engleski jezik.

Kafana „Kod Rajka“ se nalazi u Kopitarevoj ulici (Kazandžijsko sokače), u pešačkoj zoni.

Pročitajte i Kafana Orač.