Foto: Wikipedia

Konak Stambolijski podignut je poslednjih godina turske vladavine u Nišu. Izgradnja je počela 1875. godine, ali je prekinuta ratom. Kuća je završena 1878. godine kada je Niš oslobođen od Turaka. Gradnju je započeo Turčin Ahmet Memetović. Nedovršenu kuću od njega je kupio čuveni niški trgovac Todor Stanković „Stambolija“, koji je dobio nadimak zbog svog zanata i veza sa Istanbulom.

Restoran Stambolijski
Foto: restoran Stambolijski

Stambolija je kuću kupio za 25 zlatnih funti. Prvobitna zgrada je bila velika gradska kuća sa više od 10 soba. Ona je među prvima proglašena spomenikom kulture u Nišu. Kuća je trebalo da bude muzej, ali je zbog nedostatka sredstava ostala prazna i zapuštena. 1970. godine kuća je srušena i obnovljena iz temelja, poštujući originalnu arhitekturu. Od tada je jedan od najekskluzivnijih restorana u centru grada. Glavni kuvar restorana je poznat u Srbiji i Evropi.

Na meniju su tradicionalna srpska i evropska jela. Ispred restorana je lepo uređena bašta, oaza mira u centru grada. Unutrašnjost restorana je lepo uređena u stilu 1870-ih. Specijaliteti kuće su teletina pod sačem koja se jako dugo kuva i ne može se naći svuda. Svinjski vrat peče se sa medom, pivom i kozjim sirom u hrastovoj kori. Za razliku od drugih kafana, ovde možete dobiti i kvalitetnu vegetarijansku hranu kao što su rižoto sa povrćem i salata od kinoe.

Restoran Stambolijski
Foto:Restoran Stambolijski

Cene jela i pića u kafani Stambolijski

U ovom restoranu ćete za roštilj morati da izdvojite od 600 do 700 dinara (5 do 6 evra), za specijalitet kuće do 1200 do 1600 dinara (od 10 do 15 evra). Restoran nudi i veliki izbor pića i vina koja se kreću od 2 do 300 evra, za neka skuplja vina. Predjela ima u izobilju i kreće se od 600 do 1450 dinara. Riblji specijaliteti od 1200 do 2000 dinara. Teleće meso kuvano na puteru je 1400 dinara. Cene salate i deserta su oko 300 dinara. Čaša vina je od 350 do 650 dinara. Rakija od 190 do 540 dinara, pivo od 190 do 340 dinara. Boca vina može da košta i do 300 evra. Napomena: Restoran Stambolijski je jedan od najskupljih restorana u Nišu. Više inormacija na sledećem linku: https://www.restoranstambolijski.rs/.

Restoran Stambolijski se nalazi na Trgu Nikole Pašića 36.

Pročitajte i Kafana Galija.