Izložba “Čija je mustra bečka?” koju organizuju Austrijski kulturni forum iz Beograda i Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” iz Niša biće otvorena 12. aprila u 12 časova u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke.

“Prisutnima će se obratiti gospođa Snežana Bojović, upravnica Biblioteke i gospodin Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma”, kažu organizatori.

Izložba “Čija je mustra bečka?” posvećena je austrijacizmima, odnosno austrijskim rečima i izrazima u srpskom jeziku. Kao što je poznato, nemački jezik ima tri varijeteta – tzv. nemački, austrijski i švajcarski, koji se dalje granaju u različite dijalekte. Reči koje su ispisane na plakatima deo su nemačkog jezika, ali sa osobenostima koje se samo mogu pronaći i čuti u Austriji i njihovom rečniku. Koliki je uticaj jezika svedoči i to da se mnogi izrazi, fraze iz jednog govornog područja prenose u drugo, ne samo u okviru zemalja koje pripadaju istoj jezičkoj porodici već i mnogo dalje.

Na dvanaest plakata su predstavljeni austrijacizmi koji se najčešće koriste u srpskom jeziku, a za njihov dizajn bila je zadužena Milica Đoković, dok je ilustracije uradio Marko Šerer.

Ova izložba je već gostovala u više gradova u Srbiji, a ovo je prvi put da se prikazuje niškoj publici.

Izložbu će zainteresovani moći da posete do 10. maja, a ulaz je besplatan.

Pročitajte i Nišvil džez festival biće posvećen najvećem džez muzičaru Srbije Dušku Gojkoviću.