Nišvil džez festival posvetiće predstojeće, 29. izdanje najvećem džez muzičaru Srbije i Jugoslavije, preminulom Dušku Gojkoviću, koji je više puta nastupao na festivalu, a nosilac je  nagrade festivala za životno delo 2008 godine. 

Duško je festivalu posvetio kompoziciju “Nišville Jubilation” koju je tada na Letnjoj pozornici, pred publikom Nišvilla  i premijerno izveo  sa svojim Internacionalnim be bop kvintetom.

Maestro Gojković je posle nastupa direktoru Nišvila Ivanu Blagojeviću poklonio raspisanu partituru ove kompozicije za jazz kvintet (koju je Duško, u skladu sa decenijama života u inostranstvu krstio kao “Nishville Jubilation”).  Posveta Nišvilu se našla i u “Songbook-u”  – zbirci kompozicija  Duška Gojkovića, koji osim renomea vanserijskog trubača, u svetskim okvirima važi i za jednog od najinventivnijih jazz kompozitora, čiji su mnoge kompozicije stekle status jazz standarda. “Nišville jubilation”, koja je postala himna Nišvila,  a tokom festivala je redovno izvode mladi muzičari u sklopu internacionalnih projekata Nišville fondacije.

 Duško Gojković ima i svoju spomen sobu u Nišvil džez muzeju,  kome je 2018. godine poklonio svoju odoru, inače dar predsednika Makedonije povodom uručenja počasnog doktorata na Skopskom univerzitetu. 

Kako kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević – Duško, na žalost, nije bio ni približno poštovan u Srbiji kao u inostranstvu.

“Duško u Japanu ima svoj fan klub, a jedan od najeltnijih tamošnjih dzez klubova je na zidovima imao izloženu skoro kompletnu Gojkovićevu diskografiju,  sa oko 150 naslova. Bio je posvećen umetnosti i svakodnevno vežbao, čak i u devedesetim godinama, što je retkost – jer je trubu najteže svirati u poznim godinama. Kao i sve prave velike zvezde”, bio je skroman i jednostavan za saradnju, priseća se director Nišvila.

Duško Gojković International Be Bop Quintet – Nisville Jubilation (Nišville 2008)

Pročitajte i Nišvil pokreće novi besplatni program na Letnjoj Pozornici: <strong>Balkan bras: Sveci marširaju od Nišvila do Nju Orleansa</strong>.