Foto: Privatna arhiva

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade (“Maleni cvet”) za najbolju knjigu u 2022. godini dodeljena Jeleni Angelovski za knjigu “Mika”.

“U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu “Mika”, u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, od početka do kraja detinjstva i novog početka, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj. Dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim i svetom koji ga okružuje glavni junak nastoji da razreši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem. Zasnovan na dvojnoj strukturi, azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, sa bogatom citatnom podlogom, različitim semantički kodovima i referencama na aktuelnu društvenu stvarnost, porodične odnose, školovanje u multikulturalnoj sredini, ovaj roman jednako je namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima”, obrazoloženje je žirija.

Na konkurs koji je objavljen decembra 2022. godine stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene, i sledeće naslove: Uroš Petrović, “Bajke (prvih sedam)” (Laguna, Beograd) i Jelena Vukić, “Milan, Vesna i jedna kuća tesna” (Službeni glasnik, Beograd).

Žiri je bio u sastavu: Prof. dr Danijela Kostadinović, profesor književnosti za decu (predsednica), Dr Milica Aleksić, profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac i urednik (članovi).

Nagrada se ove godine dodeljuje sedmi put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom maja ili juna 2023. godine.

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Pročitajte i Promocija knjige “Moralni svedok” u Nišu.