Dva  niška tržna centra do kraja aprila svake nedelje će realizovati akciju “Tihi sat” koja podrazumeva utišavanje muzike i svih zvučno – svetlosnih senzacija koje mogu uznemiriti decu sa autizmom. Ovakva inicijativa se po prvi put realizuje u Srbiji i sve zahvaljujući velikoj angažovanosti dve mame iz Udruženja, istakla je za naš portal predsednica DAN-a Jelena Petković.

U “Delta planetu” svakog utorka od 10 do 11 sati, a u “Forumu”, četvrtkom u isto vreme, posetioci će biti obavešteni da je u toku “Tihi sat” i upoznati sa smernicama u ponašanju, kako bi senzorno osetljivim osobama boravak bio prijatniji.

“Imamo dogovor da će akcija važiti do kraja meseca, a verujemo da će i dalje. Prijatno smo iznenađeni predusretljivošču ovih koorporacija, zaista su razumeli zašto je sve to važno. Sada dogovaramo i sa TC “Roda”. Dve mame iz Udruženja obišle su sve radnje i razgovarale i sa prodavnicima, ljudi imaju razumevanja i dopada im se ova naša inicijativa“, rekla je Petkovićeva.

Akcija “Tihi sat” po prvi put je organizovana tokom Plave nedelje u “Delti”, i samo je jedna od manifestacija tokom Međunarodne nedelje autizma. 

Pročitajte i Osobe sa invaliditetom na zaposlenje čekaju i punih šest godina: “U manjim mestima mladi sa invaliditetom još teže dolaze do posla”.