Nakon što se prođe kroz glavni ulaz u Nišku tvrđavu, sa leve strane nailazi se na Hamam (staro tursko kupatilo). Kupatilo je sagrađeno u 15. veku i najstarija je očuvana turska građevina u Nišu. Hamam, odnosno tursko kupatilo, funkcionisalo je tako da je određenim danima bilo otvoreno samo za žene, a određenim danima bilo otvoreno za muškarce. Danas se na tom mestu nalazi Muzej džeza.

Kupatilo je izgrađeno od cigle i kamena. Zidovi su debeli jedan metar. Voda se uzimala iz reke Nišave pomoću drvenog vitla sa plovilima. Glinene cevi dovodile su vodu u hamam. Voda je prečišćavana i zagrevana u rezervoaru u Hamanu. Prljava voda se posebnim kanalima vraćala u Nišavu.

Foto:Istorijski arhiv grada Niša

U Hamamu je nekada bila kafana. Danas se u njemu nalazi prvi muzej džeza u Srbiji, i drugi u Evropi. Muzejsku postavku čini veliki broj predmeta u čast čuvenog „Nišvil džez festivala” koji se održava svakog avgusta u poslednjih 25 godina u okviru Tvrđave. Više inofmacija na sledećem linku http://nisville.com/sr/nisville-jazz-muzej/.

U muzeju se nalaze instrumenti renomiranih džez muzičara iz celog sveta koji su nastupali na Nišvilu. U centru glavne prostorije nalazi se fotelja u kojoj je nastupao Solomon Burk. Takođe, u muzeju je dozvoljeno isprobati neke od predstavljenih instrumenata.

Pročitajte i Arsenal u niškoj Tvrđavi.