Arsenal u niškoj Tvrđavi nalazi se preko puta Hamana, sa desne strane, u ovoj zgradi se danas prodaju suveniri, a nekada je bila skladište topova i ratnog materijala. Danas je to i izložbena galerija arsenala.

Sam ulaz u arsenal krase masivna dvokrilna vrata, ojačana metalom. Unutrašnji prostor je 300 m 2 sa osam drvenih stubova koji ojačavaju krovnu konstrukciju. Na zidovima ima osam uskih otvora, puškarnica, koje su koristili u slučaju napada. Zidovi su masivni i zidani od kamena. Tu su se čuvali topovi, barut, kugle i drugi vojni materijal. Danas u arsenalu možete pogledati razne izložbe slika koje se često održavaju u galeriji.

Tvrđava u Nišu
Foto: Maja Kostić, Tvrđava U Nišu

U zgradi Arsenala, pored izložbenog dela paviljona, u saradnji sa Matematičkim i Elektronskim fakultetom, uveden je i digitalna platforma kojom se postiže brže pretraživanje i veći uvid u informacije vezane za turističku ponuduu grada Niša. Ova digitalna platforma u stvari predstavlja 3D animaciju kulturnog nasleđa Niša i delove bogate istorije. 3D animacija prikazuje Niš od neolita preko drugih razdoblja, sve do oslobođenog Niša 1918.godine i detaljno oslikava razvojne faze grada kao i njegovu ulogu u oslobođenju Srbije od osmanske vladavine.

Pročitajte i Hamam ili Muzej džeza u niškoj Tvrđavi.