Iznad Leskovca, na nadmorskoj visini od 341 m nalazi se brdo Hisar, površine 10, 6 hektara, park prirode i arheološki lokalitet. Hisar je deo brdsko – planinskog masiva Goljak koji pripada Rodopskom planinskom sistemu koji je jedan od najstarijih u Evropi.

Naziv Hisar potiče od arapske reči hisar što u prevodu znači zamak, tvrđava, grad. Naziv brda potiče iz Osmanskog perioda. On označava tvrđavu u sistemu odbrane, sagrađenu od kamena i cigle, sa jednom kulom ili bez kule. Hisari (tvrđave) bili su Prokuplje i Leskovac, centri Toplice i Dubočice, o čemu svedoče nazivi brda na kojima su podignuti.

Foto: Milan Trajković

U podnožiju Hisara nalazi se Sat Mala nazvana po osmanskoj drvenoj kuli koja je imala sat. Jedna od najpoznatijih legendi o Hisaru jeste ona koja kaže da je na zaravnatom delu Hisara nekada bio vulkan koga su Arnauti zatvorili bivolskim kožama, ali da će on nekada opet da izbije i uništi Leskovac.

Na jednom od platoa brda nalazi se i Svetoilijska crkva, podignuta 1889. godine. U periodu pre Drugog svetskog rata najveći deo ovog brda bio je pokriven vinogradima i voćnjacima  koji su bili u vlasništvu Teokarevića, Kukara , Tonkića, da bi 1960. godine ti vinogradi i voćnjaci bili iskrčeni i na njihovom mestu posađeni su borovi. 

Foto: Milan Trajković

Hisar je i arheološki lokalitet površine 130 hektara na kome su pronađeni ostaci naselja iz neolita, bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba, iz rimskog, vizantijskog i osmanskog perioda.

Na brdu se nalazi predajnik TV Leskovac, a od podnožija do vrha postoji staza koja vodi do predajnika. Na vrhu brda nalaze se klupice za odmor kao i mesto za roštiljanje, a sa samog platoa se pruža pogled ka panorami grada.

Foto: Milan Trajković

Pored predajnika na platou se nalazi Spomenik palim herojima pri odbrani Leskovca 26. oktobra 1915. godine. Spomenik je podignut na Vidovdan, 28. juna 1922. godine. Na istočnim padinama po idejnom rešenju arhitekte Bogdana Bogdanovića izgrađen je 1971. godine spomen park.

Foto: Milan Trajković

U spomen parku nalazi se spomenik koga Leskovčani znaju pod imenom Boginja pobede, ali ga sam Bogdanović nazvao Šumska Boginja. Tu se nalazi i spomen ploča, gde je 1897. organizovano prvo okupljanje radnika u Leskovcu i okolini.

Hisar krasi i park devet Jugovića koji je napravljen u periodu 1927 – 1928. godine tako što je opština poravnjala staro tursko groblje koje se nalazilo na tom mestu.

Više fotografija pogledajte u galeriji:

     

Pročitajte i Ovako se pravi mućkalica, čuveni specijalitet leskovačkog kraja.