Zaštićeni zidinama niške Tvrđave vitezovi, konjanici, dvorske dame otpočeli su šesti viteški festival “Zaštitnici Tvrđave”. Na ovom Međunarodnom festivalu možete posmatari borbe viteških družina iz zemlje i inostranstva, prošetati viteškim selom, oprobati se u sterličarstvu, a možete da isprobate oklope koji su teški i do 35 kilograma. Posebna pažnja posvećena je i najmlađim posetiocima festivala te će za njih biti organizovan maskenbal, kreativne radionice, mačevanje za decu.

Osnivač Udruženja “Zmajeva griva” i organizator festivala, Dušan Hadžić, rekao je da ove godine dolaze gosti iz Bugraske, Hrvatske i Republike Srpske.

Foto: Maja Kostić

“Ove godine, na samom otvaranju festivala, videćemo viteške borbe, koje će pod punom opremom izvesti naše kolege iz Srbije, ali i iz drugih zemalja. Postoje lakše borbe koje se igraju na fer- plej kada neko zadobije prvi udarac jednostavno klekne i tu se borba završava. Druge borbe se igraju tako što se broje udarci zadati protivniku.Postoje još tako neke lake vrste borbi, dok sa druge strane, postoje i teže borbe. Tu su malo stroža pravila, mora da se uđe u ring sa kompletnom opremom i tu su obavezne sudije koje prate sve”, rekao je Hadžić.

On je naglasio da je oprema koju nose vitezovi teška oko 30 kilograma, i da se svaki oklop pravi po ličnim dimenizijama.

“Ne postoji univerzalni oklop, kao i svaki drugi sport skup je kada želite da se time profesionalno bavite, ali ako želite postepeno da ulazite u to nije toliko skupo. Oklopi koštaju po par hiljada evra, ali ne morate koristiti punu opermu, možete se baviti streličarstvom koje ne zahteva mnogo”, kazao je Hadžić.

Iz Kraljeva u Niš na viteške igre pod punom opremom stigao je i Vasilije Batačanin, on je jedan od retkih u Srbiji koji se bavi izradom oklopa za kojima, kako kaže, potražnja raste.

Foto: Maja Kostić

“Otac me je uveo u celu tu priču oko viteštva kasnije sam počeo da se bavim kovanjem i ušao skroz u priču istorijske rekonstrukcije. Kovanje oklopa je moje zanimanje, malo je majstora, a potražnje ima. Priča se širi i oklopi su sve traženiji u Srbiji”, rekao je Batačanin.

Operma od 35 kilograma za njega ne predstavlja problem. On se u njoj oseća odlično i daje mu prolaz u neki drugi svet.

“To je težina koju nosi i današnji vojnik tako da nije ništa posebno jedino što je težina kod oklopa malo bolje raspoređena, samo treba trenirati redovno”, kaže ovaj vitez iz Kraljeva.

Video: Maja Kostić

Kako je dodao, oklopi se uglavnom rade ručno, postoje neke mašine koje mogu da pomognu, ali bez ručne obrade oklop ne bi mogao da se izradi.

Iz Bugarske u nišku Tvrđavu da pokaže svoje umeće u borbama stigao je i Ivan Dimitrov.

“Prvi put smo ovde i na festivalu. Bili smo na drugim festivalima u Srbiji ovo je prvi put u Nišu. U Bugarskoj imamo nekoliko festivala posvećenih srednjem veku, pokazujemo oklope, način života, sve što je vezano za srednji vek. Naravno svima su najzanimljivije borbe”, rekao je Dimitrov.

Video: Maja Kostić

On dodaje, da sve što na sebi ima od opreme pronađeno je u Bugraskoj i treba da oslika kako je njegova zemlja živela u srednjem veku.

“Trudimo se da sve bude autentično i da zaista prikažemo kako se izgledali vitezovi toga doba u našoj zemlji. Na svakom festivalu koji posetimo naučimo nešto novo i upoznamo ljude koji dele istu strast prema srednjem veku kao i mi”, rekao je Dimitrov.

Kako je dodao, fansciniran je niškom Tvrđavom i samim gradom i nada se da će se ponovo vratiti u Niš kao turista.

PROGRAM FESTIVALA “ZAŠTITNICI TVRĐAVE

PETAK 10. jun :

19 h Borbe viteških družina iz zemlje i inostranstva

SUBOTA 11. jun :

12 h Svečano otvaranje festivala

13 h Izložba slika umetnika Darka Stojanovića

13 h LARP mačevanje za decu

13-19h Kreativne radionice za decu

14 h Promocija srednjovekovne društvene igre

19 h Bobe viteza 1 na 1 i grupne borbe viteza

20 h Takmičenje u brzom ispijanju piva

NEDELJA 12. jun:

11 h Takmičenje u srednjovekovnom streličarstvu

11 h LARP mačevanje za decu

11 h Promocija knjiga pisca Miloša Petkovića

11:45h Dečja predstava o princezi Krasnoj

12 h Maskenbal viteza i princeza

AKTIVNOSTI SVAKOG DANA FESTIVALA:

– Druženje sa životinjama iz ZOO Planeta,

– Gađanje lukom i strelom,

– Prikazivanje starih zanata (grnčarija).

Viteški kamp biće otvoren za posetioce svakog dana festivala do 20h.

Dobrodošli na Međunarodni viteški festival „Zaštitnici tvrđave“!

Video: Maja Kostić

Pročitajte i Na festivalu folklora u Sokobanji nastupilo 450 učesnika iz svih krajeva zemlje.