Foto: Mali proizvođača hrane u Srbiji

U nedelju 8. oktobra (2023. godine) , u restoranu Pandora (Lole Ribara 2, Niš) održaće se drugi po redu Niški bazar Malih proizvođača hrane u Srbiji.

“Posle pauze od godinu dana, domaći proizvodi članova našeg udruženja ponovo dolaze i u Niš. Zapišite 8. oktobar, kao dan za druženje sa malim proizvođačima u restoranu “Pandora”. Prošlogodišnji bazar pamtimo po sjajnoj atmosferi i odličnoj posećenosti. Nadamo se da će tako biti i ove godine”, navodi se na sajtu Malih proizvođača hrane u Srbiji.

Kako su istakli, na drugom Niškom bazaru, imaćete priliku da probate i kupite proizvode sledećih malih proizvođača, a na naše veliko zadovoljstvo, svoje proizvode predstaviće nam i manastir Sukovo.

Posetioci bazara ovog drugog oktobarskog vikenda imaće priliku da uživaju u domaćem humusu, medu sa Stare planine, Marininim domaćim proizvodima, hladno ceđenim sokovima, domaćim kremovima, siru iz kačice koji stiže u Niš čak iz Stapara, šitake pečurkama iz Dimitrovgrada i mnogim drugim domaćim proizvodima. I ove godine, po drugi put na našem bazaru, ljubiteljima domaće hrane predstaviće se i Taniero sosevi.

Foto: Mali proizvođača hrane u Srbiji

Namazi i zimnica

  • Domaći humus Zema 

Domaći humus Zema na bazar neće dugo putovati. Dolazi nam iz komšiluka, jer je nastao i proizvodi se u Nišu.

“Namaz od leblebija proizveden je u kućnim uslovima, bez mrvice konzervansa, pojačivača ukusa i slično. U procesu proizvodnje koristimo isključivo ekstra devičansko maslinovo ulje, svež ceđeni limun, beli luk, te stoga postoji mogućnost minimalne varijacije ukusa za “Zema klasik” koji je osnovni ukus u okviru celokupnog asortimana. Sami pravimo tahini koji je sastavni deo humusa. Pored klasika, imamo i pikant, zatim humus sa začinskim suvim biljem, humus sa vrganjima i čoko humus. Naš proizvod je bez glutena, postan i veganski.”

Dostava Zema humusa je besplatna na teritoriji grada Niša, bez minimuma. Trenutno na teritoriji Srbije proizvođači ovog namaza praktikuju da pošalju jednu teglicu gratis, kupac samo snosi troškove poštarine. “Pa ako se kupcu dopadne onda gledamo da napravimo neki paket od 2 kg – 5 kg (to je 5+ velikih teglica), jer je poštarina neznatno veća.”

Kakve sve vrste Zema humusa postoje, i raznovrsnost njihovih ukusa možete pogledati na njihovom listingu na našem sajtu, a za više informacija o poručivanju i dostavi možete im pisati na instagramu.

  • Marinini domaći proizvodi

Na jednom od štandova u Nišu naći ćete i našu Marinu i njene domaće proizvode. Sokove, ajvar, pinđur, ljutenicu, ali i džemove i slatko, sve to proizvode vredne ruke jedne Marine iz sela Stubal kod Blaca.

“Mi smo malo porodično gazdinstvo Nedović, nalazimo se u selu Stubal kod Blaca. Na inicijativu mog supruga, osnovali smo brend Marina domaći proizvodi koji se bavi preradom voća i povrća od 2018. godine. Ideja je nastala onog momenta kada nisam mogla da pronađem posao u struci. Bilo je dosta izazova, prve godine smo prodali svega stotinak tegli. Danas taj broj raste svakodnevno i ide do par hiljada tegli. Naše gazdinstvo ima pod zasadom višnju i šljivu, od kojih pravimo slatka i sokove. Naš najveći uspeh je kada nam se kupci vraćaju iz godine u godinu. Na sajmu etno hrane i pića dobili smo nagradu za cepkanu papriku i baš smo ponosni zbog toga.”

Dostavu svojih proizvoda Nedovići vrše na teritoriji cele Srbije, putem kurirske službe. Lična dostava moguća je vikendom u Beogradu, kod Sava Centra.

Marinu takođe možete pronaći na društvenim mrežama Facebook i Instagram, a celokupnu ponudu prelistajte klikom na njen listing na našem sajtu.

  • Zdravo kod Rusa

Zdravo kod Rusa je tradiconalni učesnik naših bazara. Mala porodična firma nastala od poljoprivrednog gazdinstva. Već 11 godina se bave se uzgojem lešnika i oraha na svojim plantažama. Pronaći ćete ih u Obrežu kod Varvarina, u podnožju Juhora, leva obala Velike Morave u centralnoj Srbiji. Na bazar nam donose zdrave namaze od orašastih plodova, kao i još dosta domaćih specijaliteta.

Njihov listing možete pogledati ovde, a takođe preporuka da ih podržite i putem društvenih mreža:Facebook Instagram

Domaći sokovi

  • Gala product

Gala product, porodični biznis modernog naziva svoje hladno ceđene sokove na bazar u Niš donosi iz sela Lazarevac u blizini Kruševca.

“Naše porodično gazdinstvo postoji preko 20 godina, nalazimo se u selu Lazarevac, na polovini puta između Kruševca i Trstenika, u brdovitom kraju, na par kilometara od reke Morave. Bavimo se proizvodnjom voćnih sadnica, svežeg voća i hladno ceđenog soka, od voća koje proizvedemo u našim zasadima.

Gazdinstvo vodi mladi bračni par Petrović, Aleksandar i Jelena, sa svojom decom Andrejem i Sofijom. Do pre nekoliko godina živeli smo u gradu i rešili smo da se vratimo na selo, prirodi i da napravimo našu malu bajku. Polako idemo ka tom cilju.

Naš raj prostire se na oko 10 hektara. Ulaskom u naše dvorište ulazite u potpuno jedan drugi svet. Kuća sa dečijim igralištem i bazenom, vrtovima i fontanom, a zatim se penjete brdom gde prvo nailazite na zasade oraha i lešnika, zatim kajsija i šljiva, a tu su i kruške. Na vrhu brda se nalazi naša vikendica, sa pogledom na naše voćnjake i okolinu, a oko vikendice nalaze se moderni zasadi jabuke.”

Foto: Mali proizvođača hrane u Srbiji

Ponudu porodice Petrović možete pogledati na njihovom listingu na našem sajtu, kao i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Med i proizvodi od meda

  • Pčelarstvo Milošević – med sa Stare planine

Posle beogradskog bazara, u Niš nam ponovo stiže i porodica Milošević sa svojim mednim proizvodima.

“Pčelarstvo Milošević se bavi pčelarstvom 25 godina. Bavimo se uzgojem pčela i proizvodnjom svih pčelinjih proizvoda. Nalazimo se u podnožju Stare planine, u blizini Knjaževca, selo Gornja Kamenica. Trudimo se da unapredimo proizvodnju i ponudimo autentične proizvode. Već dugi niz godina smo članovi SPOS-a (Savez pčelarskih organizacija Srbije) i u sistemu smo DOBRE PČELARSKE PRAKSE. Izlagači smo na sajmu meda na Tašmajdanu 21 godinu. Pčelarstvo Milošević vam nudi bogatu paletu pčelinjih proizvoda, preko meda i imuno mešavina pa sve do čajeva ubranih na padinama Stare planine.”

Miloševiće upoznajte klikom na neki od sledećih linkova:Pčelarstvo MiloševićInstagramFacebook.

Domaći sirevi

  • Mlekara Gulmlek

Mlekara Gulmlek donosi nam na bazar svoje proizvode iz Stapara kod Sombora. Njihov popularan sir u kačici osvaja srca ljubitelja sira gde god se pojavi.

Mlekara Gulmlek je porodična mlekara koju je pokrenula porodica Volić u Staparu pored Sombora. Više od 20 godina proizvodimo mlečne proizvode koji nalaze put do vaših domova. Naši dobavljači su naši prijatelji i deo šire porodice. Trudimo se da obezbedimo proizvode visokog kvaliteta po pristupačnim cenama kao i da negujemo tradiciju prerade mleka u Vojvodini.

Danas smo jedini proizvođač čuvenog sira u kačici koji se služio na dvoru u Beču, a postoje i priče da ga je jeo i Vinston Čerčil. Tradicionalni recept sa salaša prilagodili smo današnjem vremenu i po ovom nagrađivanom proizvodu postali smo poznati.”

Dostava se realizuje na kućnu adresu na teritoriji Beograda i Novog Sada. Dostava je besplatna, a minimum za poručivanje je iznos od 1800 dinara.

Osim sira u kačici, njihovu raznovrsnu ponudu, u koju je odnedavno stigla i domaća slatka pavlaka, možete pogledati na njihovom listingu na našem sajtu, kao i na Facebooku i Instagramu.

Meso i mesne prerađevine

  • S & S Čuvari tradicije

Jedino što nije dobro u vezi “Vlaške magije” – mesa zalivenog u mast,  jeste to što na bazaru ovaj proizvod nećete moći da kupite. Mala preduzetnička radnje “S & S Čuvari tradicije” iz istočne Srbije “Vlašku magiju” donosi posetiocima bazara samo na degustaciju.

Svi oni koje ukus ovog specijaliteta spremljenog na tradicionalan način oduševi, upravo na bazaru moći će da saznaju gde sve to mogu kupiti svež svinjski pauflek pripremljen po tradicionalnoj recepturi zalivanjem u masti. Po starom receptu naših baka, od pažljivo biranog mesa. Tvorci ovog jela za njega kažu: “Deca ga obožavaju, raspada se i topi pri svakom zalogaju. Konzervirano u masti kao nekada. Pravljeno bez ikakvih dodataka, konzervanasa, pojačivača što je ispitano od strane  Zavoda za javno zdravlje Zaječar kao i Veterinarske inspekcije.”

Više informacija o samom specijalitetu i kako ga možete poručiti pronaćićete na listingu “Čuvara tradicije” na našem sajtu, kao i na sajtu Vlaška magija. 

Pivo

  • Zadruga Zzapi Beograd

Posle male zakuske domaćih sireva, specijaliteta od mesa i namaza, možda će vam prijati da sve začinite pivom. I to ne bilo kakvim. Domaće craft pivo u Nišu će imati priliku da izloži Zzapi pivara, smeštena u Borči. Velika u snovima, mala u gabaritima.

“Osnovana od strane tri žene i dva muškarca koji dele iste strasti – pivo, hranu, druženje i putovanje. ZZAPI je strogo patrijahalna zadruga u kojoj muškarci kuvaju, a žene prodaju.
Presedan (Extra Special Bitter), Trimix (West Coast IPA), Leva Strana Dunava (Pilsner) i Komšinica (Irish Red Ale). Nova piva su u nastanku pa su još obavijena velom tajne.”

Kakva sve to piva zanimljivog ukusa u naziva Zzapi pivara ima u ponudi, pogledajte na nekom od sledećih linkova: sajt Zzapi pivarelisting na našem sajtu, Facebook i Instagram.

Pečurke

  • PG Nikolov – Šitake Nikolov

“Mi smo porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikolov, koje je počelo sa proizvodnjom šitake pečuraka 2007 godine. Tada smo prve supstrate šitake pečurke ubacili u jednu malu podrumsku prostoriju od desetak metara kvadratnih. Sama ideja da se bavimo proizvodnjom pečuraka datira iz 1995. godine, ali tada nismo planirali da to budu šitake.

Na samom početku, po nagovoru prijatelja počeli smo sa 100 supstrata, koje smo kupili gotove. Tada se javila i ljubav prema šitake pečurkama. Već sledeće godine smo proširili proizvodnju sa još jednom prostorijom i naučili smo da spremamo svoje supstrate, ili smo bar mislili da smo naučili.

Posle bezbroj grešaka u pripremi i ispravljanja istih, stigli smo do nivoa kada možemo reći da imamo kvalitetne supstrate sa odličnim prinosima i izuzetne pečurke bez upotrebe hemijskih sredstava. Supstrate izrađujemo od piljevine hrasta, koju sami pravimo.”

PG Nikolov iz Dimitrovgrada nudi ljubiteljima pečurki sveže, sušene, mlevene i marinirane šitake u kombinaciji sa različitim ukusima.
Njihovu ponudu možete pogledati na našem sajtu, kao i na mrežama Facebook i Instagram.

Za one koji ne mogu na bazar, a zanima ih ova rapsodija ukusa, dobra vest je da Nikolovi svoje proizvode šalju kurirskim službama na adrese zainteresovanih kupaca.

Sosevi

  • Taniero sos

Taniero sos na bazar dolazi takođe iz komšiluka. Iz Niške banje. Njihovi ljuti, slatko ljuti i sos u kombinaciji šljive, čokolade i šljivovice, nastaju od ljutih papričica iz domaćinstva Aleksandra Tanića.

Više pojedinosti o ovim domaćim sosevima, možete pronaći na njihovom Instagram i Facebook profilu.

Manastirski proizvodi

  • Manastir Sukovo

Na naše veliko zadovoljstvo svoje proizvode na bazaru u Nišu, izlagaće i manastir Sukovo.

Manastir Sukovo nalazi se 18 kilometara istočno od Pirota, na desnoj obali reke Jerme, u blizini sela Sukovo. U podnožju brda Carev kamen, smešten je manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji pod imenom Sukovski manastir.

Više o samoj istoriji manastira, kao i informacije o kontaktu i ponudi, možete pronaći na njihovom sajtu.

Bazar, vreme i mesto

Spremite svoje cegere, korpe za pijacu i dobro raspoloženje. Neka ovaj početak jeseni bude sadržajan i šarolik, kao i boje koje nam ona donosi. Za ukuse i užitak za svoja nepca ne morate da brinete.

Čekamo vas 8. oktobra u “Pandori” od 12 – 17 časova.

Za više inofmacija i proizvoda posetite stranicu https://maliproizvodjaci.rs/.

P.S. Ko zaboravi ceger, na bazaru može nabaviti jedan sa logom našeg udruženja. Time pomažete da Mali proizvođači budu samoodrživi, širite svest o značaju malih proizvodnji hrane i pomažete drugim ljudima da dođu do proverenih i zdravih namirnica. Čekamo vas.

Pročitajte i Učenici iz Niša napravili kocku za supu od organskih ostataka: “Želimo da kuvamo zdravo i manje bacamo hranu”.