Salčići

foto: RINA

Festival ukusa tradicije “Salčićijada” održaće se 20. aprila 2024. godine u niškoj Tvrđavi, sa programom od 10 do 18 časova. Posetioci će imati priliku da uživaju u ovoj tradicionalnoj poslastici, kao i da učestvuju u raznovrsnim radionicama, među kojima će biti i one posebno namenjene deci.

Organizator događaja Udruženje za negovanje tradicije “Višnja”, uz podršku Gradske Opštine Crveni krst, obećava nezaboravan dan ispunjen gastronomskim i kulturnim doživljajima.

Na Salčićijadi ćete imati priliku da prisustvujete takmičenju u pravljenju najboljih salčića. Otkrićete koji se recept izdvaja, istražite mnogobrojne domaće proizvode koji će se naći na festivalu, ali ne zaboravite da povedete i najmlađe članove porodice, jer su brojne radionice upravo za njih.

Salčići su tradicionalna srpska poslastica koja se pravi od testa jednostavnih sastojaka i mlevenog svinjskog sala. Ovi rustični slatkiši su nekada bili neizostavni deo Božićne trpeze i omiljeni su bili čak i kralju Milanu Obrenoviću. Danas, salčići predstavljaju deo naše kulturne baštine koji treba da se očuva od zaborava.

SALČIĆI se prave tako što se testo razvije, premazuje pripremljenim salom, presavije i ostavi da odmori. Zatim se razvije, ponovo premazuje salom i ponovi postupak. Nakon trećeg odmaranja testa, razvije se u pravougaonik, iseče na manje komade, puni džemom i peče u zagrejanoj rerni. Gotovi salčići se posipaju prah šećerom i ostavljaju da se prohlade pre serviranja.

Pročitajte i Moravska salata osvaja na prvi zalogaj.