Foto: https://pixabay.com/

Povodom predstojećeg delimičnog pomračenja Sunca, Astronomsko društvo “Alfa” i Departman za fiziku  Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju naučno-popularno predavanje i javno posmatranje pomračenja.

Kako se navodi na sajtu Astronomskog društva “Alfa” u ponedeljka 24. oktobra biće održano predavanje pod sloganom “Ne paničite – to je samo pomračenje sunca i to delimično”.

“Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a u penziji i predsednik AD “Alfa”. Predavanje počinje u 20:00 h na Prirodno-matematičkom fakultetu (Višegradska 33)”, kazali su organizatori.

Na predavanju će biti reči o tome kako su pomračenja Sunca doživljavana kroz istoriju, o prirodi pomračenja, vrstama i pojavama koje ih prate, kao i metodama za njihovo posmatranje.

U utorak 25. oktobra, ako bude vedro, AD “Alfa” i Departman za fiziku će organizovati javno teleskopsko posmatranje pomračenja sa platoa iznad Letnje pozornice u niškoj Tvrđavi. Posmatračke aktivnosti će se odvijati od 11:00 h do 14:00 h. Pomatranje će biti propraćeno i instrukcijama, kao i izlaganjem o Suncu i njegovim pomračenjima.

Predstojeće delimično pomračenje Sunca jedino je ovogodišnje pomračenje koje se vidi iz naših krajeva. U utorak, 25. oktobra, pomračenje počinje oko 11:25 h i traje do 13:42 h. Maksimum pomračenja nastupiće oko 12:33 h i njegova magnituda iznosiće 42,5%. Sledeće značajno delimično pomračenje Sunca iz naših krajeva biće vidljivo avgusta 2027. godine.

Pročitajte i Jelašnička klisura – gde ponori dozivaju vrhove.