sarma jelo gastronomija

Sarma je jelo koje je naš narod preuzeo od Turaka. Od tog davnog vremena, sarma je zbog specifičnog ukusa nezaobilazna na trpezi kod Srba za svako posebno slavlje. Čini se da u savremeno doba sve manje mladih domaćica kuva sarmu, jer deluje komplikovano, a i vreme koje je potrebno za njenu pripremu je dosta dugo. Takođe, za spremanje ovog ukusnog jela potreban vam je pozamašan spisak sastojaka.

Tajna o tome kako napraviti savršenu sarmu leži u odnosu mesa, luka i pirinča. Stari kuvari koji su sarmu pripremali u velikim kazanima koristili su 1 kilogram mešanog mlevenog mesa, 1 kilogram crnog luka i 1 šolju za čaj pirinča. Odnos 1:1:1 menja se u odnosu na količinu koja je vama potrebna.

Sastojci:

1 kilogram mešanog mlevenog mesa,

1 kilogram crnog luka,

1 šolja za čaj očišćenog pirinča,

1 glavica kiselog kupusa,

0.5 kilograma suvih rebara,

1 jaje,

začinska mlevena crvena paprika,

so,

biber,

lovorov list,

beli luk.

Priprema:

Glavicu kiselog kupusa očistiti i odvojiti listove koji su celi i odgovarajuće veličine. U dubljem sudu upržiti sitno iseckan crni luk. Kada luk počne da se karamelizuje, dodati mleveno meso i upržiti tako da meso postane braonkasto. Skloniti sa vatre. U smesu dodati pirinač i ostale začine. Kada smesa bude dovoljno ohlađena, umešati jedno jaje.

Sarme se najlakše uvijaju tako što list kupusa spustite na dlan, na list stavite smesu, preklopite sa obe strane i uvijete u rolnicu.

Sarme se ređaju u sud u kome će da se peku tako što se na dno posude stavi nekoliko listova kupusa i preko njih ređate red sarmi, red suvih kostiju. Jelo je potrebno naliti vodom i kuvati u rerni dok ne bude lepo zapečeno i većina vode ispari.

Pročitajte i Moravska salata osvaja na prvi zalogaj.