Urnebes salata predstavlja standardni prilog uz jela, tipičan za južne i jugoistočne krajeve Srbije. Kao deo tradicionalne kuhinje, ova salata se može naći na meniju gotovo svih kafana, a obavezan je i deo mezetluka u domovima tokom verskih slava kao i drugih praznika i proslava. Jedu je uglavnom oni koji vole ljuto.

Urnebes salata nastaje skromno, jednostavnom, ali savršenom mešavinom samo nekoliko namirnica.

Za jednu staru standardnu urnebes salatu potrebni su sledeći sastojci:

  • 500 gr. punomasnog sira
  • pola kašičice soli
  • par kašika ulja
  • kašičica tucane ljute suve paprike
  • dve kašičice slatke mlevene suve paprike
  • sitno seckani ili gnječeni beli luk po želji

Priprema:

Promešati dobro sve sastojke i salata je gotova, a za posebno serviranje od smese se mogu načiniti i loptice (tom prilikom se na vrhu loptice obično viđa list peršuna metnut da krasi ordever). Čuva se u frižideru.

Zimska ili kafanska varijanta sprema se isto, ali se na ulju vrlo kratko (da ne izgore) proprže paprika i luk, a često se dodaje i crvena ljuta pečena papričica, dok letnja varijanta uključuje svežu ljutu papriku. Može se posuti i malo peršuna preko.

Ovako nastalo ukusno hladno predjelo obično se mezi uz rakiju ili drugi aperitiv, poslužuje se kao salata uz glavno jelo, a odlično se slaže sa mesom pa je skoro uvek ponuđena kao dodatak pri naručivanju pljeskavice u lepinji.

Ponekad, ovu salatu u svom domu domaćice pripremaju na nešto drugačiji način. Tako se mogu naći recepti za urnebes koji u sebi sadrži dve, tri vrste sira, pavlaku ili kajmak, a umesto tucane paprike svežu u raznim bojama. To su već lične varijacije, no, ipak je ubedljivo najbolja jednostvna stara urnebes salata.

Pročitajte i Kafanska teleća čorbica – melem za dušu meraklija sa juga.