Čorba ili supa se uglavnom nalaze na početku svakog našeg ručka. Uvek se trudimo da pokažemo kako su jela na kašiku bitna za očuvanje našeg zdravlja, pa tome od malena učimo i našu decu. Ipak, uopšteno je mišljenje da, koliko god se mi trudili, od kafanske čorbice ne postoji bolja čorbica, i da na koji god način mi pokušavali, nikada ne možemo skuvati istu kao u kafani.

Kafanska teleća čorbica je stalni izazov za domaćice, ali i omiljeno jelo među stalnim gostima kafane koji se posle obilnog jela i pića, u ranim jutarnjim časovima trezne isključivo kafanskom čorbicom.

Dakle, iako je domaćice pripremaju i kod kuće, čorbica je jelo za koje svi tvrde da je najukusnije baš kada se jede u kafani. Čorbica može biti teleća, pileća ili jagnjeća, a mi vam danas predstavljamo ispitani recept za pravu kafansku čorbicu od telećeg mesa.

Kako bi čorbica bila dobra, potrebno je naći kvalitetno meso, od buta ili vrata, ali i teleće kosti, koje će joj dati potreban ukus i jačinu. Kuva se sa korenastim povrćem, a poslužuje sa umućenom kiselom pavlakom i žumancetom.

Foto: kuhinjarecepti.com

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa od buta ili vrata
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
  • 1 koren celera
  • 2 krompira
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 žumance
  • so, biber, lorber, malo peršunovog lista

Priprema:
Crni luk sitno iseckati, pa izdinstati na ulju. Dodati meso isečeno na kockice i teleće kosti, naliti vodom da ogrezne i dinstati na tihoj vatri oko sat vremena. Kada većina vode bude isparila posle sat vremena, dodati povrće iseckano na kockice, začiniti solju i biberom, pa naliti oko 2 l vode i kuvati dok povrće ne omekša.

Kada je meso skuvano toliko da se samo odvaja od kostiju, a teletina iseckana na kockice u potpunosti mekana, čorbica je skuvana. Napraviti zapršku od malo ulja i dve kašike brašna, pa sipati u lonac sa čorbom i sve zajedno kuvati još oko pola sata. Pravilo je da se jedna kašika brašna stavlja na jedan litar vode koji ste nalili na početku.

Pred serviranje u gotovu čorbu umešati pavlaku sa umućenim žumancetom i posuti sitno seckanim peršunom. Teleća čorba se može zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.

Pročitajte i Moravska salata osvaja na prvi zalogaj.