Foto: https://pixabay.com/

Predstavljanje knjige “Pad Arkone ili sumrak slovenskog paganizma” autora Rastka Kostića u četvrtak, 20. aprila u 18 sati u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla“.

Govore: Rastko Kostić, autor i Goran Lazarević, istoričar, samostalni istraživač.

U našoj sredini nema studije niti književno-istorijskog dela koje je posvećeno postojanju i nestanku zajednice zapadnih Slovena (Venda), tačnije temi pada Arkone, grada-tvrđave na ostrvu Rujan, u Baltičkom moru, u 12-om veku, kao i rušenju i uništenju svih tamošnjih paganskih hramova. Autor je boraveći u Kopenhagenu, posle nekoliko poseta Rujnu, dobio želju da o tim događajima, kao i o religioznom životu paganskih Slovena, Venda, objavi knjigu. Knjiga Rastka Kostića, “Pad Arkone ili sumrak slovenskog paganizma” je najdetaljnija i najopsežnija studija o temi pada Arkone i sudbine slovenskog paganizma na Baltiku i Polablju. Knjiga je bogato ilustrovana i bavi se temom indo-iransko-slovenskih veza. Obrađene su teme iz lingvistike, mitologije, arheologije pa čak i genetike.

Rastko Kostić je rođen 1976. godine u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom gradu. Studirao je Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu (nastavio je sa studijama 2022. godine). Studije je nastavio u Kopenhagenu: na grupi indo-evropski jezici a potom Istoriji religije. Pisao je kritičke komentare za danski dnevni list Politiken. Preveo je, osim Pada Arkone I i II, i sledeće knjige: O proricanju i o sinhronicitetu, Alhemija, Knjiga o Hamletu, Meso bogova, Ego i arhetip , Psihologija i religija – zapad i istok, delo Karla Gustava Junga, Duh u čoveku, književnosti i umetnosti , istog autora, Frojd i psihoanaliza,takođe K.G. Junga, Kralj, ratnik, mag, ljubavnik, i konačno, 2023. izašla je iz štampe verzija Knjige o Hamletu na engleskom jeziku. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Živi i radi u Beogradu i Kopenhagenu.