Foto: Nina M. / Centar za devojke Niš

Šezdeset aktivistkinja, građanki i građana učestvovalo je u Ženskom maršu, koji je održan u Nišu povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena.

Sedam organizacija članica mreže Žene protiv nasilja: NADA, Žene za mir, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar, SOS Vlasotince; Centar za devojke, je danas koračalo niškim ulicama.

 Ženskom maršu
Foto: Nina M. / Centar za devojke Niš

“Zahtevamo da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo; Stop nasilju nad devojkama/ženama; Silovanje je zločin bez povoda; nikad nije kriva! Odgovornost je na nasilniku; Romkinje za društvo bez rodno zasnovanog nasilja; Jedna milijarda ustaje za slobodu; Solidarno sa ženama Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine; Zahtevamo da abortus ostane legalan. Legalan abortus mora da bude pravo žene; Imaš pravo na život bez diskriminacije; Zahtevamo da ženskirad bude plaćen. Za ekonomski nezavisnu/e ženu/e; Ženska ljudska prava; Verujemo ti; Slušamo te; Poštujemo tvoje odluke; Seksualno nasilje nas devojčicama i ženama ne može ostati nekažnjeno; Jedino je važno da ti budeš dobro, jer nisi sama; Više feministkinja na mestima odlučivanja da bi se čulo žensko pravo glasa; Stop ubistvu žena, jer žena vas je rodila, su poruke upućene sa transparenata koje su nosile/i učesnice/i. Osam učesnica je nosilo imena devojčica, devojaka i žena ubijenih od početka godine” , navodi se na zvaničnoj Facebook stranici Centra za devojke u Nišu.

 Ženskom maršu
Foto: Nina M. / Centar za devojke Niš

Preko 3000 ljudi videlo je marš, zastalo, slikalo i snimalo. Marš je započeo plesom uz pesmu “Break the Chain”, koji su izvele aktivistkinje Centra za devojke i članice Plesnog kluba Primavera, a kasnije su učesnice i učesnici krenuli/e u šetnju centralnim ulicama Niša.

Marš su podržale OAK i Trag fondacija i Global Fund for Women.

Pročitajte i <strong>Održan humanitarni kurs samoodbrane za žene – kako izbeći opasnost i ne biti laka meta</strong>.