Roštiljijada Leskovac

Ovogodišnja, 32. po redu Roštiljijada biće organizovana od 22. do 28. avgusta 2022. godine. Prva Roštiljijada održana je 10. oktobra 1990. godine, trajala je dva dana, a na njoj je učešće uzelo 63 majstora roštilja iz svih jugoslovenskih republika, Grčke, Italije, Francuske. Tom prilikom najveću pljeskavicu je napravio Novica Stanković Šaponja, po kome se danas zove ovo takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice na svetu.

Ovaj rekord je zabeležen u Ginisovoj knjizi. Roštiljijada predstavlja svetski festival roštilja i specijaliteta sa skare, a osnovali su je Politika Ekspres, HUP Balkan Leskovac, UGOPROGRES Beograd, Leskovački  sajam, Mesokombinat i Turistički savez opštine Leskovac. 

Roštiljijada Leskovac
Foto: Turistička organizacija Leskovac

Od 2001. godine Roštiljijada se održava poslednje nedelje avgusta i prve nedelje septembra. Održava se na prostoru “Široke čaršije” u centru Leskovca. U poslednjih par godina manifestacija je dobila karakter privredno – turističke manifestacije. 

Samu manifestaciju prati karneval prilikom otvaranja sa velikim vatrometom. Takmičenje u pripremi najveće pljeskavice održaće se u četvrtak 25. avgusta 2022. godine, a istog dana biće organizovano i tradicionalno takmičenje majstora roštilja “Miodrag Gligorijević – Dragi Bure”. U petak 26. avgusta u restoranu Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu održaće se takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola, a u večernjim časovima takmičenje u pripremi najveće pljeskavice iz ruke. 

Roštiljijada
Foto: Turistička organizacija Leskovac

I ove godine biće održano šest koncerata poznatih estradnih umetnika na gradskom trgu, a prvi koncert na ovogodišnjoj Roštiljijadi u ponedeljak 22. avgusta održaće Jelena Karleuša. Narednog dana, 23. avgusta nastupiće Jelena Rozga,u sredu 24. avgusta leskovčane će zabavljati Goca Tržan, u četvrtak 25. avgusta Riblja Čorba, u petak 26. avgusta Vesna Zmijanac, a u subotu 27. avgusta manifestaciju će zatvoriti grupa Piloti.

Nastupi svih pevača na Roštiljijadi građane Leskovca će koštati 7 miliona dinara ili skoro 60 000 evra.