Najstarija crkva Sokobanja

Uz bogat kulturno-umetnički program, proslavljeno je 150 godina postojanja crkve Svetog Ilije u selu Vrelu kraj Sokobanje. Ova manifestacija negovanja tradicije i vere održana je 2. avgusta, na sam dan sveca, kada je slava i praznik celog sela, tj. zavetina. Inicijator događaja je pevačica Ivana Elektra, poreklom iz Vrela, koja je svoju kompoziciju “Pevaj Srbijo“ posvetila starom hramu, a organizatori manifestacije su Udruženje građana “Banjsko preobraženje“ i Mesna zajednica „Vrelo“.

Na 13 kilometara od Sokobanje nalazi se selo netaknute lepote- Čitluk. Njegov donji deo, Vrelo, predstavlja interesantno izletište za turiste i domicilno stanovništvo najviše zbog fascinantne prirode koju poseduje, te predivnog izvora reke Moravice. 

Najstarija crkva Sokobanja
Foto: Slavoljub Ćirković

Međutim, u ovom se selu nalazi i bogomolja stara čak 150 godina, značajan kulturno-istorijski spomenik i najstariji verski objekat na području Sokobanje, čija je izgradnja započeta, zna se, davne 1869. godine. 

Hram je osveštan 1872. godine. Predstavlja zadužbinu kneginje Perside Karađorđević, koja je jednom prilikom uoči praznika Svetog Ilije, kako meštani kažu, boravila na izvoru Moravice. Uvidevši da selo nema svoju crkvu, poklonila je nisku od 18 dukata u svrhu izgradnje iste, a kako kažu, zvonik crkve podseća na one primorske, jer su i njeni zidari bili poreklom iz primorskih krajeva.

Najstarija crkva Sokobanja
Foto: Slavoljub Ćirković

Nakon jutarnje liturgije, za proslavu jubileja osmišljen je bogat program. Na priredbi su nastupali KUD “Soko“ Sokobanja i KUD “Mladost“ Čitluk sa svojom igrom, Udruženje “Etnos-s“ Čitluk pripremom tradicionalnih jela, Udruženje književnika “Stojan Živadinović“ kazivanjem stihova posvećenim prazniku i hramu, a muzičke tačke izveli su Ljubiša Savić na saksofonu, Dragan Živanović- Sokobanjac i Ivana Elektra sa svojim pesmama. 

U ovoj manifestaciji učestvovali su i drugi pojedinci i meštani sela, dajući svak svoj doprinos dešavanju koje ih je na jedan dan, kroz tradiciju, veru, običaje, druženje, radost i veselje, okupilo i ujedinilo.

Najstarija crkva Sokobanja
Foto: Slavoljub Ćirković

 “Posle jutarnje liturgije održan je prigodan kulturno-umetnički program, a na kraju su svi odigrali zajedničko kolo. Sve je podsećalo na neka stara lepa vremena kad je tu bilo i hiljadu ljudi“, izjavio je organizator Slavoljub Ćirković, zahvaljujući se javno svim učesnicima događaja, sa nadom da će sledeće godine na istom mestu biti još bolje i još više okupljenog naroda.

Ivana Jovanović, poznatija kao Ivana Elektra, izvela je ovom prilikom svoju pesmu “Pevaj Srbijo“. Za nju je sama napisala tekst sećajući se detinjstva provedenog u selu, gde je snimila i spot. Dok kompozicija obiluje folklornim detaljima, spot krase predivni pejzaži sela.

Najstarija crkva Sokobanja Ivana Elektra
Foto: Slavoljub Ćirković

“Moj zadatak je ispunjen! 150 godina najstarije svetinje u ovoj opštini proslavljeno je sa mnogo radosti, emocija, muzike, poštovanja, ljubavi!“ istakla je Elektra podelivši svoje utiske na Fejsbuku i zahvaljujući se organizatorima i ostalim učesnicima i, kako kaže, sve je zagrlila svojom pesmom.

Manifestacije ovog tipa, pored negovanja kulturne baštine, neguju i turističke potencijale sokobanjske opštine. 

Vrelo je nezaobilazna tačka na turističkoj mapi Sokobanje, najviše zbog raskošnih lepota prirode i čiste vode reke Moravice, gde se kraj izvorišta nalazi i skrivena Markova pećina koja upotpunjuje ambijentalnu celinu pogodnu za celodnevni boravak i užitak. 

Najstarija crkva Sokobanja
Foto: Slavoljub Ćirković

U ovom selu, takođe, možete obići interesantan privatni ribnjak sa pastrmkama koje su na meniju skoro svih sokobanjskih restorana, a možete uživati i u hladu etno kafane “Popova avlija“ sa pogledom na najlepšu i najstariju crkvu Sokobanje- crkvu Sv. Ilije.

Pročitajte i Sokobanja – Putem čudotvornih voda.