Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” u Nišu organizuje izložbu povodom 80 godina od smrti Nikole Tesle, a u okviru manifestacije Noć istraživača. Izložba će biti održana u petak ( 29.09.2023.) od 16 do 22 sata.

“Posetioci će na izložbi moći da pogledaju reprodukcije najpoznatijih i najzanimljivijih portreta Nikole Tesle, umetničke portrete Momčila Mitića i Aleksandra Blatnika u vlasništvu Univerzitetske biblioteke, kao i različita trodimenzionalna, multimedijalna i grafička rešenja. Među izabranim radovima nalaze se dela slikara Darka Topalskog, umetnice Nine Adžić, modne dizajnerke Dejane Milosavljević ali i portret Nikole Tesle kao rezultat kreativnosti veštačke inteligencije”, poručuju organizatori.

Mlada umetnica Danica Maksimović, koja spaja ekologiju i umetnost kreirajući eko-mozaike od elektronskog otpada, predstaviće na izložbi, po prvi put, svoj novi mozaik: portret Nikole Tesle.

A kako izgledaju radovi Danice Maksimović pogledajte u odvojenom tekstu : Mlada umetnica Danica iz Niša od 20 kilograma elektronskog otpada napravila “sliku”.