Stara planina

Prosvetni radnik Vladimir Manić, godinama svojom kamerom beleži lepote Stare planine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj rad. Kao dečak odrastao je na planini, kasnije se preselio u grad, ali jedinstvenost i prirodno bogatstvo jedne od poslednjih oaza očuvane prirode u Srbiji uvek ga je iznova vraćala u zavičaj.

“Staru planinu od drugih planina odvaja što je ovo područije kao retko koje u Srbiji koliko, toliko očuvano. Odvaja je po tome što se radi o pravom botaničkom rezervatu I stecištu mnogih endemičnih vrsta. Ima i onih koje su od neprocenljivog značaja za nauku”, rekao je Manić za SE serbianews.

Kako ističe, nezaobilazna destinacija za sve koji posete Staru planinu je crkva u pećini „SV Petar I Pavle“ iz XIII veka sa jedinstvenom ikonom „Isus mladenac“ koja je nacrtana na steni pećinskog zida.

Pored čuvene crkve, “Klisura „Temac“ pruža nesvakidašnje prizore. Tu su figure crvenog peščara – najveći muzej kamenih skulptura na otvorenom u Srbiji”.

Babin zub, jedan je od prirodnih spomenika na Staroj planini koji svakako ljubitelji prirode trebaju posetiti.Stene koje se uzdižu visoko u nebo, kao da su vekovni stražari koji čuvaju planinu I njenu iskonsku čistotu, njeno neprocenjivo blago i ispred kao na dlanu „Midžor“, usnuli div među vrhovima”, kaže  Manić.

Stara palnina
Foto: Vladimir Manić

Posebno fascinantne prizore pružaju nepregledni pašnjaci najviših planinskih vrhova Kopren, Vrtibog, Belan.

“Nekada je na tim pašnjacima napasano i do 200. 000 ovaca. Sada je njihov broj znatno smanjen”, kaže Manić.

Prema rečima ovog poznavaoca Stare planine, najpoznatiji specijalitet ovoga kraja je čuveni staroplanisnki sir i kačkavalj. Sva hrana koja se uzgaja na Staroj planini poseduje poseban ukus, prirodni rezervat, kakva je Stara planina, odlikuje se izuzetnim uslovima za proizvodnju zdrave hrane.

Kako kaže Manić, jedan od bisera Stare planine su bogati vodotoci. Od izuzetne važnosti je da se oni sačuvaju netaknuti, kakvi su vekovima bili.

“Svaki drugačiji planovi, naprimer za ekonomsku eksploataciju bili bi velika greška. Ovi vodotoci predstavljaju žilu kucavicu planine, njenih stanovnika i naselja. Na nekima od pritoka nalaze se najveći vodopadi u Srbiji: Čunguljski (45m), Piljski(65m), Koprenski (103m) , istako je Manić.

Vodopad Stara planina
Foto: Vladimir Manić

 Danas ove destinacije poseti godišnje na  stotine planinara i ljubitelja prirode iz zemlje i inostranstva.

Pročitajte i Stara planina dom retkim biljkama i pticama.