Gračanica, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Beli Anđeo samo su neki od motiva koji su protekle nedelje krasili Ambasadu Srbije u Americi. Marijana Petrović Petković iz Sokobanje koja  kroz svoj rad prikazuje  bogatstvo srpske tradicije, kulture i istorije imala je svoju izložbu i u Vašingtonu.

Da umetnost prevazilazi sve granice i spaja ljude gde god oni bili, još jednom je pokazala izložba „Srpski pravoslavni motivi“ u kojoj  su zahvaljujući saradnji slikarke Marijane Petrović Petković i Ambasade Srbije u Americi uživali brojni posetioci.

Foto: Privatna arhiva

“Srpski pravoslavni motivi“ predstavljaju moje traganje za simbolikom religije i duboke tradicije naše zemlje. Likovnim jezikom zapisivala sam svoje poreklo, veru i tradiciju, sa velikim ponosom i željom da se svetinje pamte jer su večne i neprolazne”, kaže Marijana.

Ona poručuje da u vremenima velikih suprotnosti, veličanja moći i protivrečnosti želi da kroz svaki oslikan detalj uputi poruku mira, ljubavi i neizmerne lepote umetnosti.

“Divno je biti ambasador srpske kulture u ovoj velikoj zemlji i preneti kroz vizuelni izraz duhovnost i tradiciju naše zemlje”, ističe ona.

Foto: Privatna arhiva

Marijana Petrović Petković radi u osnovnoj školi u Sokobanji, a do sada je izlagala u Švajcarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sloveniji i u Virdžiniji (USA). Na predlog Ambasade Srbije u Americi i uz njihovu podršku, Srpske pravoslavne simbole predstavila je i Vašingtonu.