Džon Malkovič

Pod otvorenim nebom i zvezdama, u carskoj palati koja je na listi svetske kulturne baštine, “Feliks Romulijani“ kod Zaječara, ovog ponedeljka gostovao je Džon Malkovič, holivudska zvezda svetskog glasa. Svojim nastupom oduševio je mnogobrojnu publiku iz zemlje i inostranstva.  

Na istorijskom lokalitetu, kako organizatori navode, bilo je oko dve hiljade ljudi. Oni su uživali u Malkovičevom spektakularnom izvođenju multimedijalne predstave „Paklena komedija- ispovest ubice“, koju je priredio sa Orkestrom Bečke akademije, Vroclavskim baroknim orkestrom, sopranima Čen Riz i Suzan Langbain, pod dirigentskom palicom Martina Haselbeka, a u režiji Mihaela Šturmingera.

Džon Malkovič
Foto: Pozorište “Zoran Radmilović”

U pitanju je dramsko-muzička pozorišna predstava zasnovana na istinitoj priči. Radi se o austrijskom serijskom ubici, Džeku Untervegeru (1950-1994), poznatijem kao “ubica iz bečkih šuma“, koji je 1976. godine prvi put osuđen na zatvorsku kaznu, zbog ubistva osamnaestogodišnje Margret Šafer. Ubica je u zatvoru iskoristio svoj dar za pisanje, te se proslavio autobiografskim romanom “Čistilište ili izlet u zatvor- izveštaj krivca“. Kada je oslobođen nastavlja sa svojim ubistvima radeći kao novinar, nakon čega opet biva uhapšen dobijajući presudu doživotne robije, ali je ubrzo izvršio samoubistvo u zatvoru.

Komad je zamišljen kao promocija objavljene knjige ubice Džeka, koga glumi Malkovič. Ubica ne otkriva u potpunosti istinu o svojim zlodelima, već zagonetno i humoristično upućuje na kupovinu knjige, jer možda razrešenje počiva među njenim koricama. Ne veruje u istinu, a pogotovu ne onu sa interneta i Vikipedije.

Džon Malkovič
Foto: Pozorište “Zoran Radmilović”

Na šarmantan i komičan način ova monodrama kroz crni humor ironično otvara mnoga pitanja o društvu i sistemu, a sjajnom naracijom uz izvedbu arija, iz dela Mocarta, Betovena, Baha, Hajdna, Gluka i Vebera, dočarava profil ubice, dotiče emociju preživljene lične patnje, tragedije i njegovu zastrašujuću opsednutost ženama. 

Malkovič puna dva sata deluje prirodno u svojoj glumi, te tako jednostavno fascinira posmatrače. Maestralno ih uvodi u neobičan svet toka misli jednog ubice, kao čoveka žalosne sudbine, te navodi prisutne da se ćutke utapaju u emociju empatije. Sa druge strane, gledaoci i slušaoci potom doživljavaju i strah, jecaj, vapaj žena koje su žrtve ubice udavljene grudnjacima. 

Džon Malkovič
Foto: Pozorište “Zoran Radmilović”

Publika je sa velikom pažnjom i poštovanjem pratila nesvakidašnje performativno umetničko delo. Sjajan doživljaj nisu omeli ni tehnički propusti koji su se javljali u toku performansa, poput loše mikrofonije, koja je povremeno zakazivala, pa se glasnije čuo kafić pored bine, niti pak problemi sa prevodom koji je redovno kasnio ili bio “zamrznut“ na trenutke. 

Sve se to u jednom momentu “sasvim slučajno“ poklopilo i sa naracijom Malkoviča, tj. Džeka, koji je po scenariju kritikovao organizaciju svoje promocije, što je publiku neverovatno nasmejalo.

Ljudi su na prostranom kompleksu Romulijane komentarisali i mesto izabrano za pozornicu, zato što su se oni sa kartama za stajanje sve vreme tiskali u gužvi i, kako kažu, “podizali na prste“ kako bi nešto videli. Neki su se pak snalazili donoseći sopstvene baštenske stolice na rasklapanje.

Video: Dragan Manojlović

“Još su mi pomešana osećanja jer sam prvenstveno išao da radim i uzmem izjavu, iako je rečeno da neće dati, ali uzeh. Dan mi je bio ludnica, sav sam smoren, ali Džon Malkovič “live“-  kakav trip!“ izjavio je Dragan Živanović, novinar snimatelj iz Niša, objavljujući svoje fotografije na društvenoj mreži. 

Predstava je krenula od 20.30 časova. Bilo je i dece i odraslih. Mladi su se osvežavali pivom u kafiću pored ili pak fotografisali kod antičkih stubova palate, čineći jednu od onih poznatih slika koje pamtimo iz čitanki i sa razglednica. 

Svi su željno iščekivali da vide svog omiljenog glumca na sceni.

Nakon predstave usledio je i vatromet. Prema mišljenju nekih to je bio potpuno suvišan potez organizatora, dok drugi pak smatraju da je zaokružio celi spektakl. Oni najmlađi na tu temu komentarisali su šaljivo, da je to ono što je ostalo od proslave Nove godine.

“Iako živim u blizini, nažalost po prvi put sam na ovom predivnom mestu koje smatram idealnim za ovu vrstu dešavanja. Iznenadila me je ogromna gužva na parkingu“, rekao je Ivica Milovanović, koji je se porodicom došao iz Bora, i dalje naglasio:

“Izuzetan vokalno-instrumentalni događaj, upotpunjen maestralnom glumom Džona Malkoviča u očaravajućem ambijentu Romulijane. Jedina zamerka ide na račun organizacije: titl, mikrofon i vatromet, koji je po meni čist promašaj.“

Video: Dragan Manojlović

U svakom slučaju, bio je ovo veličanstveni performans pod zvezdama i vedrim nebom, na najlepšem komadu zemlje koji odiše energijom minulih vremena, što je sam doživljaj dodatno ukrasilo, te ne čudi da je ad hoc parking kod Romulijane ove letnje večeri bio prepun.

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta “Zoran Radmilović“, izjavio je za RTS da sam događaj za Zaječar predstavlja veliki uspeh, te da je siguran da će se zbog njega u narednom periodu povećati poseta ovog kulturno-istorijskog lokaliteta.

Izvođenju predstave prisustvovali su i šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikolo Bertolini, predstavnici ambasada SAD-a, Brazila, Slovačke, Japana i Severne Makedonije, srpska ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, kao i čelnici 14 lokalnih samouprava u zemlji.

Predstava je odigrana u oviru “Zaječarskog kulturnog leta na Romulijani“ i “Art link festivala“. Oraganizatori događaja su Narodno pozorište Timočke krajine- centar za kulturu “Zoran Radmilović“, Narodni muzej Zaječar i “Art link“ iz Beograda, uz generalno pokroviteljstvo Grada Zaječara i podršku projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.