Beti Đorđević nagrada za životno delo

Džez i soul pevačici Beti Đorđević uručena je nagrada za životno delo koje tradicionalno dodeljuje Nišvil džez festival. Nagradu je uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

“Ovo je zaista nešto posebno i veliko za mene, nešto što se u mom životu desilo jednom ili dva puta. Veliko zadovoljstvo i radost”, kazala je Beti Đorđević.

Ona je poručila da će se “odužiti” pesmom i pozvala sve da dođu na svečano otvaranje glavnog programa festivala koje će biti večeras.

Beti Đorđević nagrada za životno delo
Foto: M.K.

“Pozivam vas sve da dođete večeras i da uživamo u lepoj muzici”, kazala je ona.

Direktor festivala Ivan Blagojević rekao je da su imali to zadovoljstvo, da ove godine džez ,pevačica dobije nagradu.

“Pevačica je jako malo, nekako kao da je džez bio muški posao svih ovh godina. Istorija je iznedrila manje od pristiju jedne ruke velikane među pevačicama, imali smo to zadovoljstvo da, ove godine, se odlučimo za pevačicu koja je ostavila dubok trag u muzičkoj istoriji Jugoslavije i Srbije”, rekao je Blagojević.

Foto: M.K.

Beti Đorđević je rođena 1946. godine u Kumanovu, a od svoje petnaeste godine živi u Beogradu, gde je završila i srednju muzičku školu. Na muzičku scenu kročila je krajem šezdesetih kao članica grupe pevača i gitariste Slobodana Boba Đorđevića, koji joj postaje i suprug. Kao što je to  bio slučaj i sa neki  drugim značajnim srpskim instrumentalistima i pevačima, uz grupu Boba Đorđevića se “kalila”, izvodeći džez i soul na nastupima u američkim klubovima u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj.

Domaća muzička javnost upoznala ju je na nastupima istog orkestra u beogradskom hotelu “Jugoslavija”. Osim “obične” publike koja je zbog Beti tamo dolazila iz večeri u veče, slušali su je i ljudi iz diplomatskog kora, značajni domaći i strani umetnici kao i gosti Beograda, pa su tako njeni nastupi u ovom hotelu postali praktično obavezna destinacija u obilasku Beograda.

Među tim pesmama posebno se izdvajaju “Kraj moje tuge” i “Počnimo ljubav ispočetka” koju je izvela na Beogradskom proleću 1976. godine. Nastupala je na skoro svim značajnim festivalima onog vremena ( Opatija, Split, Hit parada…) u početku sa svojim suprugom Bobom Đorđevićem, a kasnije solo.

Pročitajte i Nišvil ove godine pod sloganom “Još ovaj put”, zbog nedostatka finansiske podrške razmišlja se o preseljenju festivala.