Zidovi kuća u Donjoj Lokošnici, svake godine u ovo vreme, ukrašeni su crvenim paprikama. Oni već vekovima unazad čuvaju tajnu uzgajanja i prerade najboljih paprika na svetu. Klima, zemljište, priroda, više sunčanih dana učinili su da se u ovom mestu uzgaja najbolja paprika, glas o njoj čuo se je daleko pa je i čuvena Nacionalna geografija “ispričala priču” o ovom selu.

Donja Lakošnica paprika
Foto:M.K.

Na manifestaciji “Dani paprike” igralo se, pevalo i recitovalo. Najveću pažnju, kao i svake godine, ipak privlači takmičenje u brzom nizanju paprika u kojem je učestvovalo osam žena. Najmlađa takmičarka ima samo 14 godina, a najbrža među njima bila je Jovana Kostić, koja je 50 paprika nanizala za svega jedan minut i 38 sekundi.

Donja Lakošnica paprika
Foto: M.K.

“Papriku nižem 10 godina. Kada sam prvi put uzela u ruke iglu u konac bilo mi je čudno, ali sam se vremenom navikla, pa mi je sada zanimljivo. Učila me je svekrva, jer sam ja ovde došla iz Bogojevca gde se paprike ne nižu”, rekla je pobednica.

Donja Lakošnica paprika
Foto: M.K.

Za najboljeg proizvođaća autohtone paprike, koju nazivaju još i – nizačom, i od koje se prave začini za jelo, proglašen je Novica Kostić, drugo mesto pripalo je Slobodanu Jovanoviću, a treće Radosavu Mihaloviću. – Čukndeda, pradeda,, deda, otac i na kraju ja.

“Svi smo se mi bavili isključivo paprikom. Sadio sam po hektar, hektar i nešto paprike, a sad manje, oko 30, 40 ari. Ostarili smo, ćerke nisu kod nas, udale se. Mi smo stari, žena i ja i toliko možemo da postignemo”, ispričao je Radoslav.

Donja Lakošnica paprika
Foto: M.K.

Ova paprika je, dodaje on, jako rentabilna za proizvođače, jer može da se koristi na više načina i proda kao osušena, nanizana, samlevena ili tucana. Može i da se peče i kuva za ajvar koji je, kažu, skuplji, ali ukusniji od onog koji se pravi od paprike “ajvarke”.

Ubrana paprika se već narednog dana niže tako što se drška probada žicom i jedna za drugom ređa na kanap. Formiraju se venci koji poput ukrasa vise sa skoro svake zgrade u Donjoj Lokošnici.

Donja Lakošnica paprika
Foto:M.K.

Nekada je mnogo više stanovnika bilo u ovom selu na jugu Srbije, ali ih je sve manje. Kako meštani kažu, mladi odlaze i sada je ostalo oko 300 kuća koje čuvaju tradiciju. Nekada su veštinu nizanja parika učili od malena. Svaka kuća u selu bavila se ovim poslom. Sada se sve češće paprike suše u plastenicima, da bi bile zaštićene od kiše.

Donja Lakošnica paprika
Foto:M.K.

Ovu tradicionalnu svetkovinu paprici ove godine posetili su i reditelji: Srađan Dragojević, Danilo Šerbedžija, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar, Miloš Pušić, književnik i scenarista Goran Gocić i glumica Jana Stojanovska.

Pročitajte i Selo koje je dobilo svoju pesmu: “Pevaj Srbijo” pesma sokobanjskog kraja.