Blace likeri

Tinkture, melemi, čajevi, sirupi, likeri i rakije od svega što priroda topličkog kraja nudi – sve ovo sama priprema ili je u planu proizvodnje nastavnice Nevene Pešić iz Blaca. Prerada bilja i voća za sada su njen hobi, ali kako svi nakon probe traže po flašu više – možda će uskoro morati da za ovaj posao izdvoji i više vremena. 

Nema tog voća ili biljke iz kojeg Nevena iz Blaca ne iscedi ono najbolje – ručno, čuvajući sve hranjljive sastojke. Priprema za sve, za mlađe sokove, a za prijatelje rakije i likere najčešće od aronije, maline, višnje, kupine. Ne koristi nikakve aparate izuzev 10 prstiju, cediljki i gaze, jer želi da sačuva sve ono najbolje.

Blace domaći likeri
Foto: M.M.K.

“Osmislila sam tri projekta: likeri, tinkture i čajevi. Trenutno su u procesu izrade prva dva , dok čajevi čekaju svoj red. Pravim 4 vrste likera i jednu vrstu tinkture ” Imuno”, kazala je Nevena za SE serbianews.

Priča kako je oduvek volela da priprema hranu od svega što se u prirodi može iskoristiti. Dok su joj deca bila mala pravila im je sokove, džemove i kompote. Sada kada su svoji ljudi, došlo je vreme da se posveti omiljenom hobiju.

“Volim da šetam, sređujem dvorište, čitam knjige i pravim likere. Ovo poslednje mi je najnoviji i najzanimljiviji od svih hobija. Deca su porasla, voće je tu i dalje i tako krenem sa eksperimentom da pravim voćne likere, jer nisam ljubitelj rakije, a likeri su “blaža” varijanta”, priča Nena. 

Blace domaći likeri
Foto: M.M.K.

Odavno je planirala da svoju ideju “pretoči” u flaše, ali je uvek nedostajalo vremena. Tome je pripomogla pandemija korone – vreme kod kuće omogućilo joj je da napokon realizuje davno planirano. Ipak, iako njene likere svi žele u većoj količini, nije uvek moguće napraviti mnogo, jer koristi samo domaće, provereno i neprskano voće.

“Zanimaju me biljke, branje i upotreba radi očuvanja zdravlja. Sebi pravim meleme od meda koji proizvodi moj tata na svom gazdinstvu. Doba korone i višak vremena provedenog u kući mi je dalo ideju da krenem u izradu domaćih likera. Suprug i ja smo osmislili brend: etikete, promo materijal, reklamu.  Sami smo sve dizajnirali i odštampali u lokalnoj fotokopirnici. Lično sam dizajnirala logo na koji sam baš ponosna”, rekla je ova talentovana nastavnica koja isključivo koristi domaće proizvode za čiju punoću ukusa se pobrinula prelepa priroda u opštini Blace.

Od procesa branja i pripreme do nazdravljanja  – potrebno je vreme

Priprema domaćih likera nije brz proces, potrebno je spremiti staklenu ambalažu i prostor za čuvanje po 2-3 meseca spremljene smeše

“Voće se sjedini sa domaćom rakijom šljivovicom, koja mora biti uvek iste jačine i kvaliteta, za to su zaduženi moj otac i rođak. Takođe, bitno je obezbediti i kvalitetnu ambalažu za gotov liker, isključivo staklo, jer se ukus vremenom promeni u plastičnim flašama. Gotov liker mora da “odstoji” bar 15 dana pre konzumacije”, istakla je ona.

Blace domaći liker
Foto: M.M.K

Od svega što pravi, najveći izazov bilo je napraviti liker od različitih vrsta bilja.

“Najsprecifičniji je liker “Travka”, za njega mi je trebalo preko 6 meseci, od ideje do realizacije. Prvo sam istraživala koje biljke se slažu a koje ne. Nakon toga sam istraživala načine nabavke repromaterijala (biljaka) i način izrade biljnih likera, jer su oni malo drugačiji od voćnih. Uz izradu likera, počela sam i izradu biljnih tinktura (one će biti sledeći projekat). Ali, idem korak po korak, nadam se uspešno”, kazala je Nevena.

Iako je u početku spremala samo za sebe, nema tog gosta koji nije poželeo flašu viška za sebe ili goste. Trudi se Nevena da svima izađe u sustret koliko može i ima voća i vremena, čineći tako da u njenim proizvodima uživaju ljubitelji ovog pića širom Topličkog kraja. 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Blace-mesto gde poljoprivreda kroji budućnost” koji je podržala opština Blace kroz konkurs o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Blace u 2022. godini.