Tetar na raskršću Narodno pozorište

Balkanski pozorišni festival “Teatar na raskršću” , treći po redu, počeo je sinoć predstavom niškog i leskovačkog pozorišta. “Teatar na raskršću” trajaće do 12. septembra, a učestvovaće pozorišta iz  Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske.

Predstava “Oslobođenje Skoplja” govori o sećanjima šestogodišnjeg dečaka na kraju Drugog svetskog rata. Šestogodišnji Zoran živi sa majkom, tetkom, tečom i bakom čekajući oca da se vrati iz rata u okupiranom Skoplju. Na vrlo intezivan i kreativan način prikazani su delovi sećanja ovog dečaka i svi užasi rata dok je Skoplje čekalo na slobodu.

Predstava Oslobođenje Skoplja
Foto: M.K.

Predstava je rađena po tekstu Dušana Jovanovića, a  u režiji Gorčina Stojanovića i jedna je od predstava revijalnog dela.

“Uprkos činjenici da zapisivač ovog teksta dobro poznaje “junaka” ove priče i njegovu rodbinu , iz razumljivih razloga nikako ne može bez rezerve jamčiti za verodostojnost “junakovog” svedočenja. Dok smo bez ikakavih dodatka i ulepšavanja zapisivali deliće njegovih uspomena , pitali smo se šta je ustvari mogao videti, čuti, razumeti i doživeti šestogodišnji dečak 1944. i 1945. godine. Uvereni da je to pitanje vredno i gledaočeve pažnje zapisane fragmente dajemo gledaocima na razmišljanje”, rekao je autor Dušan Jovanović.

Foto: M.K.

Pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić  rekao je da je festival je izuzetno inspirativnog, ali zahtevnog imena – Teatar na raskršću.

“Ovaj festival ovde u Nišu je i želja stara nekoliko decenija za okupljanjem na jednom mestu važnih segmenata pozorišnog života balkanskih prostora”, rekao Jokić.

Publici su se u holu Narodnog pozorišta obratili direktor ove ustanove Spasoje Ž. Milovanović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

“Kolege koje dolaze iz drugih pozorišta, članovi Saveta, oni koji učestvuju u organizaciji svi su dali podršku znajući koliko je ovaj festival bitan za čitav region”, rekao je Milovanović.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, istakla je da će “Teatar na raskršću” postati festival od značaja za Grad i da organizatori neće morati da brinu za finansisku podršku od strane grada.

Foto: M.K.

“Veliko mi je zadovoljstvo  i velika čast što vas večeras podzravljam, što ovaj festival traje evo već treću godinu zaredom i što će itekao trajati jer smo istrajni u tome da pre svega ovaj festival proglasimo za festival od velikog značaja za naš grad. Već negde krajem ove godine kada budemo usvajali budžet za nerednu godinu to ćemo planirati. Da naredne godine festival ne treba da brine za finasisku podršku. Drago mi je što smo se večeras okupili u ovom hramu kulture  i drago mi je što u ime svih nišlija mogu da pozdravim sve ljubitelje pozorišne umetnosti koje nam dolaze iz čitavog regiona. Drago mi je i što će neki ljudi po prvi put videti naš grad i uživati u ovom festivalu. Nadam se da će ovaj festival rasti i da ćemo biti centar pozorišnog života na Balkanu”, kazala je Sotirovska.

Video M.K.

Narednih večeri u takmičarskom delu biće izvedeno šest predstava. Prema izboru selektora Vlatka Ilića, to su “Hrvatski put ka sreći” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Gospođica Julija” Opere i teatra Madlenianum iz Beograda, „Rechnitz – anđeo uništenja” Sarajevskog ratnog teatra Sartr i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Orač i smrt” Narodnog pozorišta Vasil Aleksandri u Jašiju, Rumunija, “My Name is Goran Stefanovski” Dramskog Teatra Skoplje i “Vitezovi lake male” pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice. Nakon svake takmičarske predstave publika će moći da učestvuju na okruglom stolu kritike, otvorenom za sve posetioce, a u revijalnom da pogleda i predstave “Probudila sam se bez glasa” produkcije iz Istanbula, monodramu “Žena iz Porto Pima” u produkcijama “Upalimo reflektore” i “Fort Forno”, dok će za završnicu biti odigrana predstava u čast nagrađenih “U raljama života” Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Na svečanosti poslednjeg dana biće proglašeni dobitnici nagrada za najbolju predstavu, režiju, kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret i četiri glumačke nagrade. Specijalne nagrade Festivala su nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara. Tokom festivala, pozorišnu publiku očekuju i mnogobrojne tribine, predstavljanje umetnika, izložbe i promocije knjiga, monografija i časopisa.

Pročitajte i Festival “Teatar na raskršću” počinje večeras u Nišu.