Izložba fotografija restoran Amerikanac

Izložba fotografija o kultnom niškom restoranu “Amerikanac 2“ otvorena je u ponedeljak u Oficirskom domu u Nišu i trajaće do 19. juna.

Jako zanimljiva i po rečima posetilaca veoma nostalgična, ova izložba predstavlja nekadašnji, stari, kako kažu, “pravi“ Niš, dočarava duh minulih vremena i svedoči o društvenom i kulturnom životu grada u protekle tri decenije.

Za Amerikanca znali su svi. Posećivali su ga umetnici, glumci, muzičari, sportisti, političari, domaći i strani turisti, kao i ostali boemi koje je rado gostio Jovan Mandić, vlasnik ovog ugostiteljskog objekta. Izložene fotografije su iz njegove privatne arhive, a izložbu je priredio Zoran Radosavljević- Kiki.

Foto: Katarina Petković- Izložba “Amerikanac 2”

Nišlijka Katarina Petković bila je na otvaranju izložbe i svoj jedinstveni doživljaj podelila je u popularnoj Fejsbuk grupi sa preko 22 hiljade članova- “In Niš we don’t say“. Emotivnim i šaljivim tekstom izmamila je osmehe, komplimente i sentimentalne komentare mnogih sugrađana, koji dostojanstveno neguju gradski duh i sve one prave vrednosti što odolevaju vremenu.

“Pre polaska na izložbu dvoumila sam se, da li da se uparadim i obujem štikle, jer su mi pojedini preci odlazili u Amerikanac u odelima, ali se ipak odlučim za patike. Idem ka amfiju i razmišljam o svim urbanim legendama koje sam čula o mestu iz vremena za koje tvrde da ga više nema. Pomislim, ma kako nema! Amerikanac je deo folklora. Folklor je vanvremenski, duh koji se generacijski neguje- večan“, započinje priču Katarina Petković i nastavlja u svom maniru:

Foto: Katarina Petković

“Stignem, a tamo sve gradske face, što muške, što ženske (pokajem se za one štikle, trebalo je da slušam intuiciju). Gledam ih tako uparađene, vesele, srdačne, ganute, nostalgične, kako se puni poštovanja rukuju i ćaskaju.

“E, ovo je građanski Niš“, kaže jedna gospođa drugoj.

Pogledam opet- pošteno. Građanski Niš nisu nužno starosedeoci, mada su sinoć bili u većini. Građanski Niš je životni stil i kultura življenja. Stvarno smo sinoć bili predstavnici građanskog Niša. Srce mi je bilo dva broja veće“, opisuje Katarina Petković.

Kao što je u uvodnom obraćanju na izložbi rečeno i ona smatra da je dragocenost prava reč za duh vremena koji je oslikala izložba i restoran Amerikanac, te da će taj duh živeti vekovima.

Foto: Katarina Petković

Na izložbi je doznala sledeće:

“Saznala sam da je Amerikanac 2, nekadašnji italijanski restoran u Jeronimovoj ulici, bio novi ugostiteljski izazov za Jovana Mandića, koji je tamo ugostio: članove kraljevske porodice Karađorđević, predsednike, predsednike vlade SRJ, predsednike vlade grada Niša, episkope, konzule, ambasadore, ministre, poslanike, političare, advokate, pravnike, doktore, primarijuse, profesore, dekane, rektore, etnologe, književnike, muzičare, dirigente, režisere, producente, glumce, voditelje, novinare, urednike, sportiste, reprezentativce i mnoge znane i manje znane ljude iz Niša, Srbije i sveta“.

Foto: Katarina Petković

Kako dodaje, Amerikanac 2 je Niš stavio na mapu deset savršenih turističkih mesta duž tzv. Koridora 10. Bio je domaćin takmičenju za Miss YU, Filmskim susretima, proslavama pehara i kupova, pesničkim večerima, izložbama, humanitarnim akcijama.

Restoran Amerikanac dobio je i priznanje “Turistički cvet“ u 2001. godini za najbolji restoran u Srbiji.

Pročitajte i Vratite se u zlatno doba Elektronske industrije uz 400 eksponata u muzeju.