Međunarodna književna kolonija Sićevo održava od 12. do 17. septembra uz učešće najznačajnijih srpskih i niških književnika i intelektualaca, kao i izabranih književnika iz inostranstva.

PROGRAM

Utorak, 12. 9. 19.00

Svečano otvaranje Književne kolonije u Sićevu i uručenje nagrade „Ramonda serbika“ Nagrada „Ramonda serbika“ za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu, esejisti, prevodiocu, izdavaču, uredniku, scenaristi, profesoru dr Zoranu Živkoviću.

Ove godine nagrada se dodeljuje po 28 put. Učesnici kolonije čitaju svoje književne radove. U pozorišnom delu programa odlomak iz drame „Nadežda Petrović – autoportret u množini“ (tekst Miljana Đorđević) u izvođenju glumica Dragane Jovanović (ujedno i režiserke) i Bratislave Milić, povodom 150 godina rođenja slikarke po kojoj je Umetnička kolonija Sićevo dobila ime. Program vodi Velibor Petković.

Organizovani prevoz za posetioce polazi u 18 sati ispred Doma Vojske u Nišu.

“Baveći se (naučnom) fantastikom, Živković ostvaruje monumentalni opus, čija se sveobuhvatnost ogleda kako u literaturi (književno stvaralaštvo, istraživački i urednički rad, prevođenje), tako i u drugim medijima (film i televizija). Zoran Živković je postavio ne samo temelje SF-a u srpskoj kulturi, već i stvorio dela koja danas spadaju u klasike ovog žanra svetske književnosti. O tome najbolje govori činjenica da je objavljeno 117 stranih izdanja njegovih knjiga, na dvadeset jezika, što ga svrstava u kategoriju naših najprevođenijih živih pisaca”, naveo je žiri.

Sreda, 13. 9. 19.00

Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“: Danica Vukićević, Đorđe Matić

Četvrtak, 14. 9. 17.00

Književna sretanja u kulturno-istorijskim spomenicima i institucijama kulture Niša
Književni koncert u OŠ „Radoje Domanović“: Aleksandar Petrović

19.00
Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“: Laura Barna, Bojan Džodan

Petak, 15. 9. 12.00

Tema kolonije: „Veštačka inteligencija između književnosti i novinarstva“ – slobodni razgovor učesnika kolonije i gostiju – korišćenje VI u pisanju i umetnosti (pisanje, novinarstvo, muzika…) – lična iskustva, stanje, perspektive… (zgrada Kolonije u Sićevu)

19:00

Književni selfi u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“: Branko Rosić, Vojislav Pantić, Nikola Marković

Subota, 16. 9.

Književna sretanja u Sićevu i Niškoj Banji. Dodela internog priznanja kolonije „Mikina čaša” u spomen na
osnivača kolonije, profesora Mihajla Ignjatovića.

Nedelja, 17. 9.

Književna kretanja – zatvaranje 32. Književne kolonije Sićevo Osnivač i pokrovitelj Književne kolonije Sićevo je Grad Niš, organizator Niški kulturni centar, suorganizatori Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, uz saradnju Narodnog muzeja Niš, Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Opštine Niška banja. Ovogodišnju Književnu koloniju Sićevo finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture Srbije.

Pročitajte i Mlada umetnica Danica iz Niša od 20 kilograma elektronskog otpada napravila “sliku”.