Nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) odbila većinu prigovora niške opozicije, pravni timovi su predali žalbe Višem sudu, koji ima 72 sata da donese odluku. Opozicija je izrazila nezadovoljstvo zbog, kako kažu, opstrukcije izbornog procesa od strane GIK-a.

GIK je odbacila 17 od 35 prigovora koje je podnela opozicija. Opozicioni lideri smatraju da je komisija zloupotrebila svoju poziciju kako bi sprečila pravičnu procenu prigovora. Miloš Nešić iz koalicije “Biramo Niš” tvrdi da GIK nastavlja sa opstrukcijom izbora, navodeći da su prigovori odbačeni bez detaljnog razmatranja.

“Koristeći se terorom većine, odbacili su prigovore bez uvida u suštinu. Naveli smo falsifikovanje zapisnika i više glasačkih listića od broja utvrđenog u biračkom spisku, što su teške povrede izbornog procesa,” izjavio je Nešić.

Neotvoreni džakovi sa biračkim materijalom

Dragana Milutinović iz iste koalicije ističe da GIK nije otvorio džakove sa biračkih mesta 10 i 18 u opštini Medijana, iako je imao zakonsku obavezu da to učini.

“Niko ne zna šta je predsednica GIK-a sinoć rekla niti šta su radili. Odbijanje naših prigovora je nerazumljivo, kao i samo kršenje izbornog procesa,” navodi Milutinovićeva.

Opozicija veruje u povratak prigovora

Milena Vakić iz Grupe građana “Dr Dragan Milić” smatra da GIK nije pravilno primenio zakonske propise.

“Najviše se pozivaju na član 96. Zakona o izboru narodnih poslanika, ali smatramo da GIK nije primenio propise kako zakon nalaže. Očekujemo od Višeg suda da će uvažiti naše žalbe,” poručuje Vakićeva.

Dalji koraci opozicije

O daljim koracima, niški opozicionari će odlučivati nakon odluke Višeg suda. Dušan Anđelković iz “Kreni – promeni” ističe da će opozicija iscrpiti sva pravna sredstva kako bi dokazala nepravilnosti u izbornom procesu.

“Imamo dobar pravni tim iza nas. Prigovori nisu samo pravna sredstva, već i poziv na moralni čin. Postoje odgovorna lica koja treba da stoje iza svojih odluka,” kaže Anđelković, dodajući da opozicija ima plan i strategiju za potencijalne proteste.

GIK ima 24 sata da preda žalbe Višem sudu, koji će potom imati rok od 72 sata da donese odluku. Opozicija se nada da će Viši sud vratiti primedbe na ponovno odlučivanje i naložiti GIK-u da postupa u skladu sa zakonom.

Pročitajte i Doktor Milić: Opozicija pobedila u Nišu – “Pokažite odgovornost, priznajte poraz”.