U jedinstvenom Parku umetnosti Pigmalion u Tamnjanici u blizini Bele Palanke pod sloganom “Jesen je drugo proleće” zatvorena je ovogodišnja umetnička sezona otkrivanjem skulpture vajarke Sare Nikolić. Na ovom mestu izuzetnih prirodnih lepota slovenac Gorazd Čuk odlučio je da napravi kutak za umetnike i najveću galeriju na otvorenom sa pogledom na polja lavande.

“Ove godine smo prvi put izveli, posle korone, ceo program kako smo zamisli. Radili smo likovne, vajarske i multimedijsku radionicu, a ovde smo se skupili prvo da pokažemo šta smo uradili ove godine i da pokažemo skulpture koje su nastale ovde. Imamo tri nove skulpture u kamenu i prvi put jednu koja nije u tom materijalu i koju je pravila vajarka Sara Nikolić. Još uvek smo puni energije i ideja za sledeću godinu. Kada sam krenuo nisam ni razmišljao gde ću doći, znao sam da kada nađem dobre umetnike da će sve biti kako treba i ponosan sam ko je ovde sve došao i šta je sve napravljeno”, rekao je Čuk.

Foto: M.K./Gorazd Čuk

On je dodao da za sledeću godinu ima planove kako da se dalje razvija i širi “Park umetnosti”.

“Želimo da ovaj kraj bude poznat po skulpturama koje su u ovakvom prostoru gde ljudi dolaze da pored lepote koje priroda nudi osete i umetnost koja je nadogradila tu lepotu”, rekao je Čuk.

Vajarka Sara Nikolić otkrila je svoju prvu skulpturu u Pigmalionu koja je urađena od kovanog lima.

“Ovde sam prvi put došla prošle godine gde sam videla taj prostor i negde je taj prostor, bio inspiracija za jednu ovakvu skulpturu. Ova skulptura predstavlja jedan portret konja, veliki portret koji negde lebdi iznad ovih livada između ovih planina. Mislim da se dobro uklopio u ovaj prirodni ambijent i ovaj reljef, skulptura je visoka preko dva metra, rađena je tehnikom kovanog lima. To je tehnika kovanje, varanje, brušenje i ovo je moja prva skulptura ovde”, rekla je Sara.

Foto: M.K./Sara Nikolić

Sara Nikolić je rođena 08.01.1988. godine u Majdanpeku. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu,odsek vajarstvo. Član ULUPUDS-a od 2012. godine. Samostalni umetnik od 2013. godine.

Još jedan umetnik koji često posećuje simpozijume u organizaciji  Udruženja umetnika Pigmalion je Nikola Smilkov iz Makedonije. On je u Tamnjanici treći put, a po prvi put je uradio skulpturu u crnom kamenu.

“Učesnik sam ovogodišnjeg simpozijuma, izradio sam jednu skulpturu . Ovde je odlično, uslovi za rad su izuzetni, priroda je prelepa kao i gostoprimstvo domaćina”, rekao je Smilkov.

Foto: M.K./ Nikola Smilkov

Nikola Smilkov je rođen 1973. godine u Makedoniji. Završio je Fakultet umetnosti u Skoplju. Izlagao je svoje radove širom sveta u Indiji, Egiptu, Hrvatskoj,…

Pročitajte i Slike i igračke od pustovane vune Nine Spasić iz Niša: Vuna oplemenjuje čoveka i deluje umirujuće na decu.

Više fotografija pogledajte u galeriji: