Pedagog Nina Spasić od pustovane vune stvara zadivljujuće slike sa dečijim motivima. Ona je odabrala ovu kompleksnu tehniku stvaranja slika jer smatra da prirodni materijali oplemenjuju čoveka pogotovo vuna koja ima brojne benefite. Suvo pustovanje vune radi se iglom, a za jednu sliku potrebno je čak pet hiljada puta napraviti pokret rukom kako bi se vuna pretvorila u tkaninu.

“Moja tehnika je suvo pustovanje, iglom vršim pritisak na vunu koja je oprana i očešljana i na nijedan drugi način nije tretirana. Ona se onda samo oboji i na taj način dobijam slike. Potrebno je dosta truda i vremena da se dobije jedna slika. Vuna reaguje na to kako ste vi raspoloženi ako hoćete brzo da to uradite onda vlakna beže, pomeraju se. Morate da budete nekako i sami smireni da bi vas vuna slušala. To stvarno zvuči ovako malo magično, ali jeste takav materijal po prirodi”, kaže Nina za SE serbianews.

Slika od pustovane vune
Foto: Privatna arhiva

Ona je odabrala vunu jer, kako kaže, aposorbuje vlagu iz tela kao odevni predmet kad se koristi. Zna se koliko je lekovita i koliko brzo podigne temperaturu ljudskom telu, prirodno je nepodobna za grinje ili bilo koji drugi alergen, nemoguće je da budete alergični na vunu. Ona je takođe nepromočiva kada je kao runo na ovci, ne propušta vodu i vatrootporna je.

“Sve te karakteristike su zapanjujuće i ja sam prvo počela da pravim igračke za decu od vune jer vuna ima taj efekat umirivanja. Kada dete dodiruje vunu to je nešto sasvim plemenito, to je plemenit materijal koji može dečiji duh da oplemeni, a onda sam ove slike uradila čisto iz neke potreba za nekom dečijom estetikom koju nosim u sebi”, rekla je Nina.

Slika od pustovane vune
Foto: Privatna arhiva

U Udruženju “Dedina garaža” Nina, između ostalog, decu uči kako da od pustovane vune naprave sliku na način koji je prilagođeniji njihovom uzrastu.

“Drugi način osim ovog suvog pustovanja jeste mokro pustovanje i pošto je igla veoma oštra i nije preporučiljiva da deca sa njom rade mokro pustovanje je prilagođenije dečici. Isto nastaju slike igračke ne mogu baš jer je to malo zahtevnije ali deca mogu da naprave svoju sliku. Potrebno je da se vuna slaže uzimaju se komadi tanke vune i te niti se spajaju. Vuna se tretira toplom vodom i sapunom, ima puno pene i stisakanja, a sve to ustvari liči na mešanje testa, to je ono što radimo u “Garaži” sa dečicom”, kaže Nina.

Foto: Privatna arhiva

Udruženje “Dedina garaža” ima za cilj podsticanje stvaralaštva kod dece i odraslih

“Mi smo krenuli sa nekim prvim koracima kada smo postali roditelji. To je bio naš način igranja sa njim i uz dete je nastala ta neka naša stvaralačka igra gde mi svaki put kada nešto u prirodi pronađemo, neki materijal od njega napravimo jedan didaktički materijal za igru. Videli smo koliko je lepo da roditelj bude na takav način posvećen detetu pa smo se otvorili za prijatelje i rođake. Onda smo pozivali i sugrađane da nam se pridruže i evo ovo je naša sedma godina gde imamo radionicu u Kovanlučkoj 50”, rekla je Nina.

Foto: Privatna arhiva

Oni imaju radionice za uzrast 3 do 6 godina, radionice za porodice gde učestvuju i deca i roditelji. Na svakoj od tih radionica se izradi neka igračka od prirodnih materijala.

“Najviše koristimo drvo zatim je tu vuna, kamen, lišće svi mogući plodovi koje možemo da nađemo u prirodi. Od kukruza pravimo igračke, od kestenja to su ti naši mali projekti koje dete oseti i jača svoje samopouzdanje, svoje veštine. Šta sve može da uradi svojim rukama, kako može da bude kerator, kako da sutradan ne bude samo jedan potrošač i da razmišlja šta može da kupi već šta može da stvori svojim rukama i da doprinese svom okruženju na jedan plementiji način, a ne samo potrošnjom i zgađivanjem”, rekla je Nina.

Dedina garaža
Foto: Privatna arhiva/Dedina garaža

Ona je istakla da je ono što oni promovišu zajedničko smisleno vreme roditelja i dece podsticanje dečijih veština, njihovog pravilnog razvoja i harmonije .

“Mislimo da to nedostaje današnjoj deci, da im je to tehnologija uzela, a da je na nama odraslima odgovornost da im pokažemo šta jeste prava priroda čoveka”, zaključila je Nina.

Rad “Dedine garaže” možete pratiti na sledećem linku https://www.facebook.com/people/Dedina-gara%C5%BEa/100077586483030/.

Pročitajte i Gimnazijalka iz Niša svojim glasom osvojila Sanremo, a leto će provesti na Berkliju.