Najstarija grupa niškog plesnog kluba “Break a leg” osvaja Balkan. Ove hiphoperke vladaju scenom, a dok se ritam i pokreti prepliću, njih šest ostavljaju bez daha kako publiku, tako i ostale takmičare. Oduševile su i žiri na nedavno održanom DANCE ZONE takmičenju, kada su osvojile nagradu za najbolju koreografiju u konkurenciji od 1.800 nastupa.

Ples je deo njihovog života, svakodnevice. Nimalo jednostavne plesne pokrete osmišljava koreografkinja Ana Stanišić, poznatija kao Ančo.

“Da bi jedan tim koji čini nas šest osvojio Balkan sa tako dobrom i zapaženom koreografijom, potrebno je mnogo toga. To podrazumeva da se dobro poznajemo, mi smo i mimo sale ekipa. Potrebna je disciplina, ali ništa bez sati koje provedemo na treningu. Potreban je rad, da se spoje energije i uspeh je prirodan”, kaže ona.

Jedna od članica, Teodora Tešić ne propušta treninge i nikada joj nije bilo teško da uskladi studije sa hobijem. Voli treninge, ali i takmičenja, jer su baš ona nekad nagrada za sav trud, zajedničku kreativnost ali i krize koje nastupaju kao i kod svakog sporta i u svakom timu.

“Mislim da se svakom timu u nekom periodu desi da ne može da vidi uspeh, desi se neka stagnacija, i onda ta takmičenja služe da nas podsete zašto mi treniramo i koliko napredujemo iz treninga u trening”, kazala je Tešić.

hiphoperke kluba "Break A Leg"

Oduševile su i žiri na nedavno održanom DANCE ZONE

Ove devojke svoje veštine  i ljubav prema plesu nesebično dele i sa najmađim hiphoperkama u klubu, a jedna od njih Teodora Slavković,  je i trenerica mini grupe.

“Treniram sa seniorima, ali držim i treninge deci, što je i najzabavniji deo. Treninzi su mi samo otvorili oči koliko zapravo mogu, pogurali su me. Putujemo, upoznajemo mlade sličnih interesovanja iz celog sveta, idemo na internacionalne kampove i ostajemo kontaktu sa mnogima”, dodala je Teodora.

Plesom prevazilaze mnoge lične barijere, koje im znače i na drugim poljima.

“Čini se stašno da izađete ispred pune sale i zaigrate, ali adrenalin vas gura i budete sve bolji”, kaže Tea Slavković.

Klub u Nišu, osnovan po franšizi plesnog studija iz Skoplja koji radi već pre deceniju i po, počeo je da aktivno radi nakon pandemije.

“Tada se generalno javila velika potreba kod mladih, dece da vežbaju, plešu, nakon nedelja karantina, onlajn nastave i neaktivnosti. Smatrali smo da je odlična ideja da dečici iz grada priuštimo sve ovo, i da im podarimo ono što im je potrebno”, ističe menadžer kluba Uroš Krstić.

hiphoperke kluba "Break A Leg"

Osvojile nagradu za najbolju koreografiju u konkurenciji od 1.800 nastupa

Podeljeni su u četiri kategorije, mini od 4 do 7 godina, zatim grupa od prvog do petog razreda, treću grupu čine stariji osnovci i mlađi srednjoškolci, a nakon 16, 17 godine plesači su u kategoriji odraslih.

Iako u Nišu još nije zaživelo, u Skoplju grupa “Momma loves hip-hop” ide i na takmičenja, a vreme koje deca provedu na trenizima iskoriste i za svoju dobrobit i fizičku aktivnost.

Vraćajući se na devojke sa početka priče, Uroš Krstić ističe da je njihov uspeh ogroman, ali da on a ni ostali u klubu nisu iznenađeni, jer su predan rad i talenat spoj koji uvek daje rezultate.

I dok one polako pune studio peharima i nagradama, u te iste medalje željno i sa puno žara gledaju i najmađe članice, nadajući se da će uskoro i one doprineti ovoj sjajnoj kolekciji niških hiphoperki.

Pročitajte i “Omogućiti devojkama da usavršavaju talente i ne odustaju od interesovanja za nauku”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.