Foto: Grad Niš

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će početkom iduće godine imati jedinstven spomenik posvećen nenasilju, spomenik se podiže na inicijativu porodice ubijenog studenta medicine Vuka Stojiljkovića.

“Spomenik nenasilju je spomenik opomene, ali istovremeno i simbol tolerancije, uvažavanja i međusobnog razumevanja – vrednosti koje su univerzalne i koje treba negovati i čuvati”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Kako je dodala, inicijativa o podizanju Spomenika nenasilju, koji bi bio opomena svim ljudima, posebno mladima, stigla je od porodice ubijenog studenta medicine Vuka Stojiljkovića koju su kao Grad bezrezervno prihvatili.

Foto: Grad Niš

Kako se navodi na sajtu Grada Niša (https://www.ni.rs/ ) žiri je izabrao idejno rešenje za Spomenik nenasilju koji će se nalaziti u parku Svetog Save i koje je predstavljeno gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, saradnicima i javnosti.

Žiri je odabrao savremeno idejno rešenje koje se vizuelno i urbanistički uklapa na mestu podizanja i kojim se šalje jasna poruka, rekla je predsednica žirija i glavna urbanistkinja Tanja Obradović.

Ona je napomenula da je na konkurs pristiglo pet radova i da je odluka o izboru idejnog rešenja studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu doneta jednoglasno.

Konkurs za izbor idejnog rešenja sproveo je Zavod za urbanizam, a direktor tog Zavoda Ivan Grmuša najavio je izradu projektno-tehničke dokumentacije i izbor izvođača radova koji bi bili, prema planu, završeni početkom naredne godine.