Saša i Neda Nikolić prosvetni radnici iz Negotina razmišljali su na koji način da iskoriste zemlju koju imaju i sasvim slučajno pročitali tekst o najskupljem začinu na svetu – šafranu. Odlučili su da pokušaju da uzgajaju šafran u blizini Negotina gde su pretežno vinogradi.

“Saznali smo iz medija neke stvari o najskupljem začinu na svetu šafranu, onda smo se zainteresovali i proučili smo malo više kako se uzgaja . Bilo je teško da se nabave lukovice i prve smo kupili u Francuskoj. Sada imamo 40 ari zemljišta pod šafranom”, rekao je Saša za SE Serbia News.

Foto: Privatna arhiva

Gajenje najskupljeg začina na svetu šafrana ne razlikuje se mnogo od drugih kultura i nije preterano zahtevno, ali berba i obrada jesu.

Čim procveta , on se bere, odvaja se tučak i on se suši. Ono što je bitno da bi se zadržao kvalitet sve mora da se uradi istog dana, cvet je tako nežan i on brzo uvene i teža je obrada ako se čeka , gubi se na kvalitetu. Nekada mi sami odlučimo da ne oberemo sav šafran jer ne možemo da stignemo sa obradom i ostavimo ga na njivi”, kaže Saša.

Foto: Privatna arhiva

Da bi se dobio kilogram ovog začina potrebno je ubrati i do 200.000 cvetova. U prvoj godini Nikolići su uspeli da proizvedu oko 30 grama začina. Svake godine dobijali su više, jer se svake godine lukovice razmnožavaju i rastu.

“U Negotinu i okolini se niko nije opredelio da pođe istim putem, jednostavno, prve tri godine ne možete da vratite uloženo. Najveća stavka su lukovice , nama je sada lakše jer se one razmnožavaju i uspeli smo da proizvedemo naše , ali svakako ta prva kupovina je zahtevna”, rekao je on.

Foto: Privatna arhiva

Jedan kilogram ovog začina košta skoro 40.000 evra. Jedan gram 30 do 40 evra. Nikolići su za sada uspeli da uspostave saradnju sa nekim restoranima, a jedan deo njihovog proizvoda otišao je u Francusku. U poslednjih dva meseca počeli su da dobijaju malo više kupaca. Šafran kod nas nije uobičajan začin dok se u svetu koristi i u slatkim i u slanim jelima. Oktobra je svetski dan šafrana.

“Oni ga koristi kada prave pirinač, rižoto, dosta ga koriste Šveđani u slatkim jelima, imaju i jedan dan koji je posvećen kolačima od šavrana, a 16. oktobar je svetski dan šafrana”, rekao je Saša.

Foto: Privatna arhiva

Njegova porodica je zavolela šafran pa ga deca često koriste kada prave neki smuti, dodaju ga u žitarice i u neka tradicionalna jela kojima šafran daje poseban jedinstveni ukus.

“Ovo leto smo pravili sladoled sa šafranom i zaista daje neku jedinstvenu punoću ukusa sladoledu. Kada pomislite da možda nešto nedostaje sladoledu to je upravo šafran”, kazao je on.

Pročitajte i Lepota i misterija Mokranjskih stena.