Saša i Neda Nikolić prosvetni radnici iz Negotina razmišljali su na koji način da iskoriste zemlju koju imaju i sasvim slučajno pročitali tekst o najskupljem začinu na svetu – šafranu. Odlučili su da pokušaju da uzgajaju šafran u blizini Negotina gde su pretežno vinogradi.
“Saznali smo iz medija neke stvari o najskupljem začinu na svetu šafranu, onda smo se zainteresovali i proučili smo malo više kako se uzgaja . Bilo je teško da se nabave lukovice i prve smo kupili u Francuskoj. Sada imamo 40 ari zemljišta pod šafranom”, rekao je Saša za SE Serbia News.
Gajenje najskupljeg začina na svetu šafrana ne razlikuje se mnogo od drugih kultura i nije preterano zahtevno, ali berba i obrada jesu.
“Čim procveta , on se bere, odvaja se tučak i on se suši. Ono što je bitno da bi se zadržao kvalitet sve mora da se uradi istog dana, cvet je tako nežan i on brzo uvene i teža je obrada ako se čeka , gubi se na kvalitetu. Nekada mi sami odlučimo da ne oberemo sav šafran jer ne možemo da stignemo sa obradom i ostavimo ga na njivi”, kaže Saša.
Da bi se dobio kilogram ovog začina potrebno je ubrati i do 200.000 cvetova. U prvoj godini Nikolići su uspeli da proizvedu oko 30 grama začina. Svake godine dobijali su više, jer se svake godine lukovice razmnožavaju i rastu.
“U Negotinu i okolini se niko nije opredelio da pođe istim putem, jednostavno, prve tri godine ne možete da vratite uloženo. Najveća stavka su lukovice , nama je sada lakše jer se one razmnožavaju i uspeli smo da proizvedemo naše , ali svakako ta prva kupovina je zahtevna”, rekao je on.
Jedan kilogram ovog začina košta skoro 40.000 evra. Jedan gram 30 do 40 evra. Nikolići su za sada uspeli da uspostave saradnju sa nekim restoranima, a jedan deo njihovog proizvoda otišao je u Francusku. U poslednjih dva meseca počeli su da dobijaju malo više kupaca. Šafran kod nas nije uobičajan začin dok se u svetu koristi i u slatkim i u slanim jelima. Oktobra je svetski dan šafrana.
“Oni ga koristi kada prave pirinač, rižoto, dosta ga koriste Šveđani u slatkim jelima, imaju i jedan dan koji je posvećen kolačima od šavrana, a 16. oktobar je svetski dan šafrana”, rekao je Saša.
Njegova porodica je zavolela šafran pa ga deca često koriste kada prave neki smuti, dodaju ga u žitarice i u neka tradicionalna jela kojima šafran daje poseban jedinstveni ukus.
“Ovo leto smo pravili sladoled sa šafranom i zaista daje neku jedinstvenu punoću ukusa sladoledu. Kada pomislite da možda nešto nedostaje sladoledu to je upravo šafran”, kazao je on.
Pročitajte i Lepota i misterija Mokranjskih stena.