Saša i Neda Nikolić prosvetni radnici iz Negotina razmišljali su na koji način da iskoriste zemlju koju imaju i sasvim slučajno pročitali tekst o najskupljem začinu na svetu – šafranu. Odlučili su da pokušaju da uzgajaju šafran u blizini Negotina gde su pretežno vinogradi.
“Saznali smo iz medija neke stvari o najskupljem začinu na svetu šafranu, onda smo se zainteresovali i proučili smo malo više kako se uzgaja . Bilo je teško da se nabave lukovice i prve smo kupili u Francuskoj. Sada imamo 40 ari zemljišta pod šafranom”, rekao je Saša za SE Serbia News.
![](https://seserbianews.rs/wp-content/uploads/2022/11/314296842_1066490214046022_6701201994258902654_n-916x1024.jpg)
Gajenje najskupljeg začina na svetu šafrana ne razlikuje se mnogo od drugih kultura i nije preterano zahtevno, ali berba i obrada jesu.
“Čim procveta , on se bere, odvaja se tučak i on se suši. Ono što je bitno da bi se zadržao kvalitet sve mora da se uradi istog dana, cvet je tako nežan i on brzo uvene i teža je obrada ako se čeka , gubi se na kvalitetu. Nekada mi sami odlučimo da ne oberemo sav šafran jer ne možemo da stignemo sa obradom i ostavimo ga na njivi”, kaže Saša.
![](https://seserbianews.rs/wp-content/uploads/2022/11/314700670_456362559921860_6304680280604466574_n-1024x1024.jpg)
Da bi se dobio kilogram ovog začina potrebno je ubrati i do 200.000 cvetova. U prvoj godini Nikolići su uspeli da proizvedu oko 30 grama začina. Svake godine dobijali su više, jer se svake godine lukovice razmnožavaju i rastu.
“U Negotinu i okolini se niko nije opredelio da pođe istim putem, jednostavno, prve tri godine ne možete da vratite uloženo. Najveća stavka su lukovice , nama je sada lakše jer se one razmnožavaju i uspeli smo da proizvedemo naše , ali svakako ta prva kupovina je zahtevna”, rekao je on.
![](https://seserbianews.rs/wp-content/uploads/2022/11/314676171_679203410585252_8499247522370042889_n-1024x461.jpg)
Jedan kilogram ovog začina košta skoro 40.000 evra. Jedan gram 30 do 40 evra. Nikolići su za sada uspeli da uspostave saradnju sa nekim restoranima, a jedan deo njihovog proizvoda otišao je u Francusku. U poslednjih dva meseca počeli su da dobijaju malo više kupaca. Šafran kod nas nije uobičajan začin dok se u svetu koristi i u slatkim i u slanim jelima. Oktobra je svetski dan šafrana.
“Oni ga koristi kada prave pirinač, rižoto, dosta ga koriste Šveđani u slatkim jelima, imaju i jedan dan koji je posvećen kolačima od šavrana, a 16. oktobar je svetski dan šafrana”, rekao je Saša.
![](https://seserbianews.rs/wp-content/uploads/2022/11/314581411_514455680607028_8928277580679370457_n-768x1024.jpg)
Njegova porodica je zavolela šafran pa ga deca često koriste kada prave neki smuti, dodaju ga u žitarice i u neka tradicionalna jela kojima šafran daje poseban jedinstveni ukus.
“Ovo leto smo pravili sladoled sa šafranom i zaista daje neku jedinstvenu punoću ukusa sladoledu. Kada pomislite da možda nešto nedostaje sladoledu to je upravo šafran”, kazao je on.
Pročitajte i Lepota i misterija Mokranjskih stena.