plivanje za časni krst niš

Foto: Gradska opština Medijana

Najmlađi učesnik osamnaestogodišnji Marko Todorović prvi je doplivao do Časnog krsta u plivačkom nadmetanju koje je Gradska opština Medijana, i ove godine, organizovala na otvorenom bazenu Sportskog centra “Čair”.

“Marko prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji, ima 18 godina i najmlađi je ovogodišnji učesnik. Učenik je srednje Medicinske škole, 14 godina član plivačkog kluba “Niš 2005″ i član reprezentacije”, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici opštine Medijana.

plivanje za časni krst Niš
Foto: Gradska opština Medijana

Predsednik GO Medijana Nebojša Kocić rekao je da gradska opština Medijana nastoji da sačuva sve tradicionalne, duhovne i trajne vrednosti kroz ovu manifestaciju.

“Svi učesnici plivanja za Časni krst, a posebno dame, Violeta i Jadranka, pokazale snagu volje, duha, hrabrosti i snage, plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, jer ovaj praznik simbolizuje sabornost, širenje mira, ljubavi i vere, koja nas ujedinjuje“, kazao je Kocić.

Ovogodišnji Bogojavljenski vitez, darivan je Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom u iznosu od 30.000 dinara. Svi učesnici darivani su zlatnim krstićem.

Plivanje za časni krst Niš
Foto: Gradska opština Medijana

Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizovala je u saradnji sa Niškom eparhijom, sveštenstvom Hrama Sv.car Konstantin i carica Jelena, Sportskim centrom “Čair”, Ronilačkim klubom NAISSUB, Kolom srpskih sestara, Udruženjem golubara “Car Konstantin” i drugim ustanovama i institucijama.

Foto: Gradska opština Medijana

Veliko interesovanje plivača, da budu deo tradicionalne manifestacije, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo istinskom duhu, sabornosti i negovanju pravoslavne tradicije.

Hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznuje se i obeležava u spomen krštenja Isusa Hrista na reci Jordan.

Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje, a onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta, imaće sreće tokom cele godine.

Foto: Gradska opština Medijana

Veliki broj okupljenih građana, uprkos lošim vremenskim prilikama, prisustvovao je događaju i bodrio učesnike u plivačkom nadmetanju za Bogojavljenski krst. Prethodne dve godine, manifestacija je organizovana bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mera usled kovida 19.

Gradska opština Medijana 17. put organizovala plivanje za Časni krst.

Pročitajte i “Medijana” otvorena za posetioce nakon 10 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *