Dani banice u Beloj Palanci ove godine zabeležili su veliku posećenost i preko 200 takmičara koji su se nadmetali u pravljenu tradicionalne banice ovoga kraja. Posetioci su mogli da probaju banicu sa sirom, zeljem, krompirom, paprikom, pečurkama i drugim nadevima, ali i one slatke sa višnjama, šljivom, makom, jabukama,…

Predsednik žirija na “Danima banice” Danijel Zlatković kazao je da su takmičari došli u velikom broju iz cele Srbije , a bilo je i onih iz Bugarske.

Foto: M.K.

“Konkurencija je bila veoma jaka, takmičari su stvarno bili odlični i nijanse su odlučivale o pobedniku.. Stvarno se vidi napredak u odnosu na prethodnu godinu i sami takmičari su napredovali. Kada je u pitanju banica najavažniji je ukus i to vuče najveći broj bodova, zatim izgled i tradicija koja se mora ispoštovati”, rekao je Zlatković.

Kako je dodao, bilo je raznih banica pogotovo u kategoriji “kreativna banica”.

Foto: M.K.

“Tu smo imali dosta lisičarku koja je bila zastupljena. Dosta je bilo i banica sa sirevima, kravlji sir, koziji, ovčiji sir, integralne banice ali i slatke. U kategoriji kreativne mogli smo da probamo skoro sve”, rekao je Zaltković

Nenad Gladić poznatiji kao Lepi Brka već godinama unazad učestvuje u manifestaciji “Dani banice” , a ove godine bio je posvećen radu sa najmlađima.

Foto: M.K.

“Ja uvek dobijem najlepši posao ovde, družim se sa decom, pravimo banice, učimo da pravimo banice čak i ja ponešto naučim od njih na ovim dečijim olimpijadama. Ima mnogo više ljudi nego prošle godine i vrlo zanimljivih radova tako da dobro su se spremili i jaka je konkurencija bila. Ovo nije vašarska manifestacija i zaista se fokusira na svoje ime “Dani banice” i predstavlja pravi festival hrane”, rekao je Lepi Brka.

Foto: M.K.

Pročitajte i Moravska salata osvaja na prvi zalogaj.