Miljana iz Niša novogodišnje oslikavanje izloga i prozora

Umetnica Miljana Stojadinović u početku je svojoj sestričini pred praznike oslikavala prozore, a pre neke tri godine počela je ovim hobijem da se bavi mnogo ozbiljnije. Sada veliki broj kafića, lokala i poslovnih prostora, ali i privatnih kuća ponose se malim umetničkim delima na svojim izlozima i prozorima.

Motivi su uglavnom praznični, a skice nikada ne pravi unapred već na licu mesta stvara prazničnu čaroliju četkicom i akrilnim bojama.

“Obično se na staklu nađe Sneško Belić, irvasi, pahulje snega, četinari pod snegom, neizostavni Deda Mraz, životinje”, kazala je Miljana.

Foto: M.K.

Slikanjem se bavi duži niz godina,  radi oslikavanje zidova, a slikanje na staklu, pogotovo pretpraznično za nju nije posao već zadovoljstvo.

“Uglavnom radim sa koleginicom iz Beograda, često i sa skele, tako da je ona zadužena za Beograd, a ja za ovaj južni region, da tako kažem. Trudimo se da ulepšamo ambijent na bilo koji nači ljudima i da bude neka prijatnija novogodišnja atmosfera svuda oko nas”,  priča nam ona.

Ona stvara na licu mesta, u glavi pravi sliku onoga što će nacrtati, a zatim se prepušta mašti, u zavisnosti od toga ko će u vreme praznika kroz tu sliku gledati vani.

Foto: M.K.

“Sve zavisi šta se oslikava, da li je u pitanju pekara, kafić, ili neki ozbiljniji poslovni prostor. Prosto, svakome kome se učini da svojim zaposlenima priušti neki tako lepši ambijent, on se javi i pozove. Ali je bilo dosta, moram da priznam, kućnih varijanti gde roditelji svojoj deci žele da naprave neko iznenađenje. Roditelji deci prave neko iznenađenje i to bude kao neki poklon njima za Novu godinu. Obično dam neki predlog onda uglavnom ljudi pristanu na taj predlog koji dam”, objašnjava ona.

Pred novgodišnje praznike, bela boja se, kaže, koristi naviše. 

Foto: M.K.

“Pa uglavnom je to akrilna bela jer je ona postojana, a lako se skida, pritom ne može da se lako ogrebe, ako deca to hoće da čačkaju”, rekla je Miljana.

Najdraži njen rad joj je, kaže, opravo onaj koji je oslikala u udruženju za nezbrinute životinje. 

Pročitajte i Lenka iz Negotina izrađuje prelepi nakit i figurice od gline.