Lenka iz Negotina počela je sa izradom minijatura od plastelina u petom rezredu osnovne škole. U početku je pravila samo figurice hrane, ali njene sestre uvidevši njen talenat kupile su joj polimernu glinu i tada je počela da stvara prelepe ogrilice, nakit, zanimljive male figurice i sve to postavlja na društvene mreže što je izazvalo interesovanje ljudi te je ona od hobije uspela da razvije posao.

“Počela sam kada je proglašena pandemija korona virusa, bili smo zatvoreni, nismo išli u školu i ja sam tražila neki beg od dosade. Sestre su mi prvo pokazale kako se radi sa glinom i meni se to dopalo. U početku sam samo pravila figurice hane, ali kasnije sam se odvažila na malo kompleksnije stvari. Mislim da mi je najlakše da napravim ogrlicu, ali je jako teško da se uradi portret neke životinje ili novogodišnja kućica sa puno detalja”, kaže Lenka Radovanović

Ona sada već, može da napravi sve što neko zamisli pa joj često stižu ponude od klijenata da uradi neke zanimljive minđuše ili ogrlicu.

“Za jednu ogrlicu potrebno mi je par sati, ali za nešto teže poput portreta životinja par dana. Ja bih volela ovim da se bavim i posle školovanja, ali mislim da kod nas ne može baš mnogo da se zaradi od ručnih radova. Uloži se mnogo vremena i truda, ali ne može da se naplati mnogo. U inostranstvu je drugačije, pratim neke devojke koje se bave istim poslom i kod njih se to mnogo više vrednuje i naplaćuje”, kaže ova talentovana četrnaestogodišnja učenica OŠ “Vuk Karadžić” u Negotinu.

Pored ovog, kako još uvek kaže, hobija, Lenka je odlična učenica i bavi se sportom.

“Treniram odbojku i pored obaveza u školi i hobija nemam mnogo slobodnog vremena, ali svakako vreme provodim i sa svojim drugaricama koje vole da nose moj nakit. Ja obično njima poklonim, za neke posebne prilike, neki od komada, Retko se desi da nešto sačuvam za sebe”, kaže Lenka.

Da bi se napravila neka minijatura ili ogrlica, narukvica prvo je potrebno da se “rodi ideja” kako će to izgledati, zatim Lenka uz pomoć alata obrađuje glinu, nakon toga ona se peče u posebnim pećnicama i hladi.

“Posle završnih radova spremna je za upotrebu. Ja mogu slobodno da kažem da je rok trajanja ovih nakita neograničen. Glina se nakon pečenja stvrdne kao plastika. Ako ne trpi nikakvo optrećenje tipa da je udarate, bacate , gazite ona može da se nosi jako dugo”, kazala je Lenka.

Ona dodaje, da će nastaviti da uči i da razvija svoj prvi posao i da joj je drago što interesovanje za radove koji nisu masovni već jedinstveni raste i u Srbiji.

Lenkine radove možete naći na sledećem linku:https://www.instagram.com/handmade.lenka/

Pročitajte i U lavirintu Rajačkih i Rogljevačkih pivnica/pimnica.