Kafana Galija

Kafana Galija otvorena je daleke 1938. godine. Jedna je od najstarijih niških kafana. Vučko Mitrović, osnivač kafane, je ime Galija izabrao na osnovu svog sećanja na brod koji ga je u Prvom svetskom ratu spasio sigurne smrti u Albaniji.

Naime, Vučko Mitrović je pre Prvog svetskog rata je došao iz malog sela u okolini Niša u Niš i počeo da radi u kafani, ali se početkom rata pridružio srpskoj vojsci. Prošavši mnoge bitke i sve strahote rata, srpska vojska je završila u Albaniji odsečenoj od neprijatelja. Iscrpljenu i beznadežnu srpsku vojsku spasao je francuski brod po imenu Galija koji se nalazio na putu za Tunis.

Kafana Galija
Foto: Marika Živković

Te večeri kada je Galija otplovila za Tunis, nemačka flota je torpedovala brod i u potpunosti ga uništila. Mitrović je uspeo da se spase i stigne do obale Tunisa. Kada se je vratio u Niš, Mitrović je kupio plac u današnjoj ulici Nikole Pašića i napravio svoju kafanu, koju je nazvao Galija u čast francuskog broda koji je tokom Prvog svetskog rata spasio mnogo srpskih i francuskih vojnika.

Duh starog Niša u kafani Galija

Od svog otvaranja 1938. godine ova kafana je bila posebno mesto za mnoge meštane koji veruju da Galija čuva duh starog Niša. Čak i danas, kada uđete u Galiju, videćete klasične originalne drvene stolove sa kariranim stolnjacima. Na zidovima su fotografije starog Niša, kao i slike domaćih slikara koji ovde često večeraju. Galija je godinama ostala ista, skromna, ali izuzetno prijatna i originalna kafana. Hrana u Galiji je možda ,među najboljom u Nišu, posebno ako naručite specijalitet kuće, mešani roštilj u zemljanoj činiji preliven jedinstvenim sosom, kome je teško odrediti sastojke.

Kafana Galija
Foto: Marika Živković

Jedna porcija može lako da nahrani dvoje ili troje, možda čak i četvoro ljudi. Kada u Srbiji prvi put sednete u kafanu, konobar vam ponudi domaću rakiju. U Galiji je specijalitet domaća šljivovica, ali se može naručiti i kruškova rakija (viljamovka) koja ide uz srpsku salatu od paradajza, krastavca, luka i ljute paprike, začinjena solju i maslinovim uljem. Uz srpsku salatu se obično služi urnebes.

Pored mešanog mesa sa roštilja, najtraženije jelo u Galiji je Bucin podvarak sa butkicom, jelo od kiselog kupusa sa svinjetinom, lukom i začinima. Sva jela se služe u tradicionalnim zemljanim posudama koje svako jelo čine ukusnijim, a posebno pasulj sa domaćom kobasicom. Kafana Galija radi svakog dana, osim nedelje. Uveče imate priliku da slušate tradicionalnu srpsku muziku uz orkestar koji ide od stola do stola i svira tražene pesme.

Cene jela i pića u kafani Galija

Kafana Galija ima solidan izbor vina. Najjeftinija flaša vina je 520 dinara (oko 4,5 evra), dok je najskuplja flaša 2700 dinara (oko 23 evra). Cene salata se kreću od 150 do 350 dinara (od 1 do 3 evra), toplih predjela od 250 do 550 dinara (od 2 do 5 evra), mesa sa roštilja od 250 do 1200 dinara (od 2 do 10 evra). Cena piva je od 120 do 220 dinara (od 1 do 2 evra). Služe se i domaća i strana piva. Najpopularnija domaća piva su: Jelen, Zaječarsko i Lav.

Foto: Kafana Galija

Konobari govore osnovni engleski, dovoljno da možete razgovarati o tome šta da naručite ili da dobijete određene informacije koje su vam potrebne. Radno vreme je od 9 sati ujutru do ponoći. Vikendom kafana radi duže i ima muziku uživo. Rezervacije su obavezne za vikend uveče. Preporučljivo je rezervisati nekoliko dana unapred. Rezervacije za ručak vikendom uglavnom nisu neophodne. Više informacija možete naći https://kafanagalija.rs/.

Kafana Galija se nalazi u centru Niša na Trgu Nikole Pašića 35.

Pročitajte i An American writer and journalist Paul Polansky about Kafanas in Nis.