Izložba slika Joškin Šiljana “Gledalo” u Galeriji Art55, biće otvorena 14. 01. u 18 časova. Naziv izložbe “Gledalo” potiče od kovanice gle i dalo čime je umetnik hteo da kaže “otvoriš oči i, gle, odmah ti se daje”.

Autor Joškin Šiljan je kazao, da je većina radova sa ove izložbe nastalo 2021. godine, ali da će biti izloženi i radovi sa izložbe u Lozani iz 2019. godine.

“Zbog kovida 19, u Galeriji Art55 će moći istovremeno da budu samo 20 ljudi, ali uz malo strpeljenja, svi će moći da posete izložbu”, kazao je Šiljan.

Slikar, Joškin Šiljan, svoja dela izlagao je u mnogim svetskim metropolama, a u Srbiji ne postoji grad gde nema barem jedne njegove slike, iako je po vokaciji građevinski inženjer on je tu svoju diplomu negde 80-ih odbacio i Nebojša Stojković se u potpunosti posvetio svom kreativnom biću koje svojim slikama retko koga ostavlja ravnodušnim.

Foto: Privatna arhiva

“Počeo sam da slikam zbog povrede ruke, kako bih poboljšao rad zglobnih mišića, kada sam uradio prve crteže jednostavno posle toga nisam mogao da stanem. Tada sam shvatio da taj kreativni deo mene je jednostavno odvojen od mog realnog bića i zato sam ga nazvao Joškin Šiljan, to biće nema pol, naciju, nepoznato je i nedvidljivo“, rekao je Šiljan.

Njegove slike karakterišu i zanimljivi nazivi „To nisu ta dva indijanca“, „Joškin Šiljan kao kafe kuvarica“, „Levoruka koza u akciji“, „Malodušna bubašvaba“.

Detaljnije o umetniku možete pročitati i na sledećem linku: Slikar Joškin Šiljan ruši klasične forme i slikarske pravce