Mladi trening digitalno sailje

Mladi u Ćićevcu i Varvarinu rekli su u nedavnom istraživanju koje je sprovelo Udruženje Okular da je digitalno nasilje jedan od problema sa kojima se suočavaju. Ismevanje i omalovažavanje na društvenim mrežama je čest problem mladih.

Pored toga mladi iz osetljivih grupa, pripadnici manjina, su često diskriminisani od strane vršnjaka. Oni su istakli da je vršnjačko nasilje i delikvencija jedan od prioritetnih problema ove dve opštine.

Udruženje mladih Okular iz Ćićevca održalo je radionice na ovu temu sa ciljem prepoznavanja i prevencije ovakvog oblika ponašanja. Radionice su prethodne nedelje održane za učenike Ekonomske škole u Ćićevcu i Srednje škole u Varvarinu.

Digitalno nasilje, ismevanje i omalovažavanje na društvenim mrežama

Radionice održane za učenike Ekonomske škole u Ćićevcu i Srednje škole u Varvarinu

Bratislav Tašić, profesor Srednje škole Varvarin, ali i koordinator Tima za za sprečavanje nasilja u ovoj školi, kaže da su preventivne aktivnosti ovog tipa najznačajnije za sprečavanje i smanjivanje vršnjačkog nasilja u školama.

“Na ovoj radionici učenici su ne samo stekli znanja o tome šta je vršnjačko nasilje i delikvencija, već su mogli da nauče i kako prepoznati oblike nasilja, ali i da dobiju čitav niz praktičnih saveta za život. Mi verujemo da ćemo na ovakav način uspeti da ne samo podignemo svest o zaštiti od nasilja, već da ćemo uspeti da nastavimo ovu saradnju, koja će, opet, imati za cilj da se svi naši učenici osećaju bezbednim i da tu bezbednost širimo i van prostorija naše škole”, zaključio je Tašić.

Mlada apsolventkinja Pravnog fakulteta u Kragujevcu Katarina Janev kaže da je akcenat ovih radionica na mladima u riziku i mladim delikventima, da su mladima predočene situacije u kojima oni mogu da se nađu i koje su to neprilike u kojima oni, kao maloletni počinioci krivičnih dela, mogu zakonski da budu odgovorni za svoje postupke.

Radionice su održane u sklopu projekta “Problem, promena, akcija”

“Mladi iz obe opštine bili su vrlo zainteresovani da prisustvuju ovim radionicama. Bili su vrlo aktivni i puno su nam pomogli u tome što su se javljali I odgovarali na naša pitanja. Moj lični utisak na kraju održanih radionica je taj da su mladi iz obe opštine vrlo upoznati sa dešavanjima na ovu temu u njihovim opštinama, da su im pojmovi već bili poznati, ali i da će im nova znanja, koja su na njima stekli, biti vrlo korisna i praktična za dalji život“, kaže Janev.

Dodaje da je problem i taj da mladi nisu svesni da mogu da odgovaraju pred zakonom i pre napunjenih 18 godina i da je potrebna edukacija i informisanje mladih o svim posledicama takvog ponašanja.

Koordinator projekta “Problem, promena, akcija” rekao je da je ovo jaka važna tema i da Udruženje Okular https://www.okular.rs/ duži niz godina radi sa mladima kako bi se poboljšala njihova pozicija u društvu.

“Ukoliko i u vašoj opštini ili školi postoji ovakav problem ili želite da prevenirate da se on uopšte javi, udruženje Okular nudi besplatnu edukaciju za vaše učenike, samo nam se javite i dolazimo”, kaže  Maksimović.

Pročitajte i Održan dijalog mladih sa Kabinetom gradonačelnice Niša: Mladi govorili o vršnjačkom nasilju, bezbednosti, rodnoj ravnopravnosti.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.